Novosti

03/12/2012

U CGU Rojc održano predavanje o autizmu

Proteklog je petka u organizaciji Udruge za autizam Istre u Dnevnom boravku CGU Rojc održano predavanje " Osjećaji- metode učenja prepoznavanja trenutnog osjećajnog stanja i ispravnog reagiranja na njega".

Predavačica, prof. defektologinja Sanja Barić, voditeljica je odgojno- obrazovne skupine za djecu s poremećajem iz autističnog spektra u Centru za autizam- Zagreb, a ujedno je i patronažna terapeutkinja u programu "Rana intervencija u djece s poremećajem iz autističnog spektra pervazivnim razvojnim poremećajem putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici". Osim toga, autorica je slikovnice "Obično - neobična djevojčica" koja se bavi temom autizma te brošure "Autizam" tiskane s ciljem edukacije i senzibiliziranja javnosti o poremećaju autizma.

Prema njenim riječima, osobe s autizmom osim teškoća u komunikaciji i teškoća u uspostavljanju i održavanju odnosa imaju i teškoće u razumjevanju svog i tuđeg osjećajnog stanja, a s nemogućnošću prepoznavanja ili izražavanja svog trenutnog osjećajnog stanja izostaje djetetov smisao za svrhu, ključnu komponentu napredovanja u razvoju. Osim roditelja djece s autizmom, predavanje su s pozornošću pratili i predstavnici IFUOSI-a, Obiteljskog centra, Centra za socijalnu skrb, Centra za rehabilitaciju, odgojiteljice iz dječjih vrtića i stručni suradnici iz predškolskog i školskog odgoja te osobni asistenti.

Udruga za autizam Istra ovime nastavlja aktivnosti u sklopu Projekta " Savjetovanje, edukacija i rehabilitacija za djecu i osobe sa pervazivnim razvojnim poremećajem (spektar autizma)", a svojim novčanim doprinosima omogučili su ga Istarska županija, Grad Pula, Grad Labin, te UniCredit leasing d.o.o.