Novosti

17/12/2012

Ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma Godine za pamćenje

U suradnji sa Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri Sveučilištu Juraj Dobrila, u utorak, 18. prosinca s početkom u 20:00 sati u pulskom kinu Valli prikazat će se prve tri epizode dokumentarnog serijala Godine za pamćenje.

"Sjećanje je poput paučine: čvrsta, ubojita zamka. No jači udar vjetra i mijenjaju se sudionici, redoslijed pa čak i bit zbivanja. Osjet, miris, zvuk, lagani dodir, film ili pak fotografija ključevi su koji otvaraju vrata spremišta pamćenja. Večeras pokrećemo stroj za sjećanje kojim ćemo osloboditi ono pohranjeno, zaboravljeno pa ponovno otkriveno." (Lada Džidić)

Ove riječi s uvodne špice kojima započinje novi dokumentarno-filmski serijal "Godine za pamćenje" autora Hrvoja Juvančića, u produkciji HRT-a, možda i najbolje opisuju o čemu se u serijalu radi i koja mu je umjetnička težnja.

Zamišljen kao almanah najvažnijih događanja u Hrvatskoj od 1964. pa do 2000, ali s težištem na svakodnevnom životu, a ne politici, kao što je uobičajeno, serijal nas vodi, u nekome nostalgično, a nekome obrazovno putovanje u našu zajedničku prošlost. Upravo završene prve 3 epizode, Hrvoje Juvančić pripremio je istraživanjem i pregledavanjem preko 1600 arhivskih jedinica Hrvatske televizije iz 1964., 1965. i 1966. godine, iz kojih su  izabrani najzanimljiviji kadrovi i reportaže. Uz pomoć stručnog suradnika povjesničara dr. Igora Dude,  tako sistematizirani materijal zatim je ulančan u zanimljive polusatne priče o zbivanjima u tim davnim godinama za pamćenje.

U serijalu se kao suvremeni komentatori filmske arhive pojavljuju i brojni sudionici tih događaja, a uz prevladavajuće crno bijele snimke, serijal je obogaćen i brojnim grafičkim kolor materijalima iz tog razdoblja: razglednicama gradova, reklamama, markama i stripovima.

Ulaz na projekciju je slobodan, odnosno osobni prilog udruzi Naš san njihov osmijeh.

Ujedno koristimo priliku da obavijestimo javnost, da zbog ove izvanredne projekcije, film Hobit, koji je bio na rasporedu u 20:30, prikazati će se u 21:30.