Novosti

24/12/2012

Otvorena izložba božićnih čestitki "Sve najbolje/tanti auguri kroz povijest"

Danas je u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, u suradnji s Istarskom kultornom agencijom i Povijesnim i pomorskim muzejem Istre, otvorena izložba "Sve najbolje/tanti auguri". Riječ je o izložbi starih blagdanskih čestitki koja donosi pregled čestitanja blagdana od 1903. godine do sredine 70-tih godina prošlog stoljeća, a otvorio ju je pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je, prisjećajući se važnosti običaja čestitanja i slanja čestitki, ovim putem svima čestitao nadolazeće blagdane.

Prilikom otvaranja izložbe, koju je tipičnim istarskim glazbenim intermezzom uveličao Noel Šuran, prisutne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović, koja je kazala kako se ideja za ovu izložbu izrodila nedavno i to prilikom dodjele književne nagrade Kiklop. Gordana Milaković iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre naglasila je da su božićne čestitke iz 20. stoljeća, a ukupno je prikazano 18 primjeraka s brojnim različitim motivima, od svjetovnih do novogodišnjih.

Ravnateljica Istarske kulturne agencije Tajana Ujčić dodala je kako će izložba posjetiti sve istarske gradove, dok će građani imati prilike donirati svoje stare čestitke i time obogatiti fundus Povijesnog muzeja Istre. Duh izložbe možda najbolje opisuju riječi Ivane Orlić, koja u popratnom katalogu ističe kako je "čestitanje je sredinom 19. stoljeća iz usmene (pjevane ili govorne) poruke prešlo u pisanu poruku koja se, u našem vremenu, sve više oslanja na elektroničke medije i mogućnosti koje oni pružaju. Čestitanje Božića i Nove godine iz izvedbenog pučkog običaja postupno je prelazilo u sve raznovrsnije pisane i grafičke čestitke, koje mogu biti, kao i one usmene, duhovite, kreativne i umjetnički vrijedne". Izložba ostaje otvorena do 12. siječnja 2013. godine.