Novosti

16/01/2013

"Mistero buffo" ponovno na kazališnim daskama INK-a

U Istarskom narodnom kazalištu u četvrtak 17. siječnja 2013. u 20,00 sati održat će se repriza predstave "Mistero buffo" Autora Daria Foa, a u izvedbi Valtera Roše.

"Mistero buffo", zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.

Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Istoga dana u Ljubljani u Cankarjevom domu, održat će se slovenska premijerna izvedba predstave "The other at the same time - Istovremeno drugi", autorice Jasne Žmak u režiji i koreografiji Matije Ferlina. Koncept, koreografiju, režiju i kostimografiju potpisuje Matija Ferlin, a uz njega izvode Claudia Fancello, Tomislav Feller, Liz Kinoshita i Roberta Milevoj.

Nakon godina iščekivanja, ništa se nije dogodilo. Promijenila se jedino boja lišća. Sve je drugo ostalo isto. Užas svakodnevice proždirao je ljudske duše dotad neviđenom silinom. Novac je bio moćniji od bilo kojeg drugog papira, a riječi su sasvim izgubile na vrijednosti. Stoga su konačno odlučili pobjeći. Hodali su satima, danima su hodali. Bilo ih je petero. Najbolji prijatelji, odmetnici od svijeta davno lišenog ljudskosti...

Predstava je praizvedena u INK-u 26. listopada 2012. godine u produkciji Emanat, Ljubljana, te ko-produkciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Cankarjevog doma, Ljubljana.