Novosti

01/02/2013

Radovi na izgradnji obalnog kolektora teku prema planu

Radovi na izgradnji obalnog kolektora nastavljaju se sukladno planiranoj dinamici, a do sada je potrošeno 31,3 milijuna kuna od predviđenih 45,34 milijuna kuna ili oko 70% predviđenih sredstava, javljaju iz pulske Herculanee d.o.o.







Dionica Riva

Na dionici Riva do sada je položeno ukupno oko 420 metara fekalnog kolektora od potrebnih 640 metara ili negdje oko 65%. U potpunosti je završena zaštita građevne jame te u narednom periodu preostaje nastavak polaganja fekalnog kolektora kao i ostale infrastrukture. Trenutno je položen fekalni kolektor do trga Sv. Tome. Potez od parkirališta Karolina do raskršća Sv. Ivan u fazi je završetka radova na postavljanju preostale potrebne infrastrukture i ivičnjaka, te ukoliko vremenske prilike budu dozvolile isti potez biti će asfaltiran do kraja veljače. Nastavak aktivnosti na ovoj dionici s obzirom da je u potpunosti napravljena zaštita ići će u smjeru polaganja feklanog koelktora i postavljanja preostale infrastrukture.

Dionica Flaciusova

U Flaciusovoj ulici u potpunosti je završen I i II sektor te se započelo sa postavljanjem betonskim elemenata i kolektora u III sektoru. Do kraja ovog tjedna biti će postavljeno još 4 nova betonska elementa i dio novog kolektora. Ukupno su do sada postavljena 35 nova betonska elementa od predviđenih 86 elemenata, te postavljeno 85 metara kolektora od predviđenih 170 metara. Za sada u trećem sektoru ne nailazi se na nove arheološke nalaze što ne znači da se isti ne mogu pojaviti a što bi moglo utjecati na dinamiku radova.

No osim mogućih arheoloških nalaza, na naredne aktivnosti u Flaciusovoj ulici utjecati će potreba sanacije pomoćnih kanala prije svega u Anticovoj ulici. Sanacija dijela kanala u Anticovoj ulici preduvjet je nastavka radova u dijelu sektora III i IV.



Započinje sanacija pomoćnih kanala u Anticovoj i Ulici Sergijevaca

U tijeku narednih desetak dana započet će sanacija pomoćnog kanala u Anticovoj. Zajedno s čišćenjem glavnog kanala Pragrande, te pomoćnog kanala u ulici Sergijevaca to će značajno smanjiti plavljenja najniže zone grada, samog centra. Iako su tijekom prosinca čišćeni dijelovi pomoćnih kanala u ulici Sergijevaca i u Anticovoj, utvrđeno je da su i jedan i drugi na pojedinim dijelovima u jako lošem stanju, što je posljedica starosti i probijanja kanala drugom infrastrukturom. Zbog toga kanale nije moguće očistiti u potpunosti pa za vrijeme intenzivnih padalina dolazi do plavljenja navednih zona.

U Anticovoj ulici sanacija će obuhvatiti potez od križanja ulica Leharove (glavni ulaz u Dom Hrvatskih branitelja) i Anticove pored zgrade glavne pošte u dužini od oko 85 metara, gdje će biti uklonjen postojeći zidani kanal i izrađen novi armirano-betonski kanal, na kojemu će biti izgrađena i nova okna kako bi se kanali u budućnosti mogli redovito čistiti i održavati. Uspostavljanje pune funkcionalnosti odvodnje kanala u Anticovoj ulici u ovom je trenutku prioritet jer će se tim putem kanalizirati u more otpadne vode iz kanala Pragrande za vrijeme radova na sektoru IV pored zgrade pošte. Osim toga puna funkcionalnost kanala u Anticovoj preduvjet je i mogućnosti čišćenja preostalog glavnog kanala Pragrande od poteza kazališta do glavne pošte koji do sada nikada nije čišćen a koji bi trebao značajno utjecati na efikasnost odvodnje za vrijeme intenzivnih padalina i plavljenja užeg centra grada.

Osim sanacije kanala u Anticovoj ulici paralelno će započeti radovi i u tkz. nultom sektoru s obzirom da su se sada stvorili preduvjeti za početak tih radova. Radovi će se izvoditi u dužni nešto manjoj od 50-tak metara od ulaza glavne porte brodogradilišta Uljanik prema parkiralištu na Forumu. Kopanje kanala zauzeti će samo jednu prometnu traku. Kao i u slučaju sanacije kanala u Anticovoj ulici i radovi u nultom sektoru neće utjecati na dosadašnji režim prometovanja u tom dijelu.

Nakon sanacije kanala u Anticovoj ulici započeti će sanacija u ulici Sergijevaca u dužini od oko 100 metara i to na potezu od kioska s kestenima (Glavinićev uspon) do skretanja prema Danteovom trgu kod crkve Gospe od milosrđa, a zbog utvrđenog lošeg stanja kanala bit će neophodno otvoriti iskop, ukloniti urušeni dio kanala i postaviti zamjenske kanalizacijske cijevi. Utvrđeno je da je zidani kanal u takvom stanju, da ulazak predstavlja opasnost za ljude i mehanizaciju. O samom početku radova na ovom kanalu građani će biti naknadno izvješteni.