Novosti

12/02/2013

"Canto amoroso" Tamare Obrovac u INK-u

Povodom Valentinova, u četvrtak 14. veljače u 20.00 sati u Istarskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu Pula održat će tradicionalni koncert Tamare Obrovac i Transhistria ensemblea pod nazivom "Canto amoroso".

"Canto amoroso" naziv je novog albuma naše poznate jazz glazbenice Tamare Obrovac i njenog Transhistria ensemble-a, koji se vraća svojoj originalnoj postavi sa CD-a "Daleko je..." iz 2006. Izlazak albuma planiran je tijekom 2013. godine, a publika će u INK imati priliku poslušati nove Tamarine pjesme nakon serije koncerata koje je band održao u Sloveniji i Hrvatskoj tijekom veljače, kada je ujedno novi materijali snimljen i u studiju.

Koncert u Puli bit će sniman, audio i video, pred najdražom Tamarinom publikom.

U domaćoj, intimnoj atmosferi male scene, na kojoj je 2007. upravo koncertom Transhistria ensemble-a i započela tradicija Tamarinih godišnjih koncerata za Valentinovo. Cjelokupnu produkciju koncerta potpisuju domaće snage; logistika i tehnika INK, design svijetla Dario Družeta i Matija Debeljuh, ton majstor Aldo Spada, ozvučenje Davor Dujmović.

Uskoro izlazi i singl istoimene naslovne pjesme "Canto amoroso", koju Tamara pjeva na istrovenetskom dijalektu, a Puležanima će vjerujemo biti zanimljiva i skladba Farabuti (Verudexi barakeri) posvećena dečkima sa Verude (gdje je Tamara odrasla) i Stoje.

Novi glazbeni materijal donosi i novu glazbenu priču, još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvuke zanimljivih istarskih dijalekata; osim na svojoj "domaćoj besidi", na albumu Tamara pjeva i na Istroromanskom, Istrorumunjskom, Istrovenetu.

Nakon vrlo uspješnog albuma i hita Transhistria ensemble-a "Daleko je ..." iz 2006. godine, uslijedili su električni "Neću više jazz kantati" (2009.), te klasikom obojeni album "Madirosa" (2011.), u kojima je Transhistria ensemble nastupio u proširenim sastavima, obogaćen puhačkom odnosno gudačkom sekcijom. Albumom "Canto amoroso" Tamara se vraća originalnom zvuku i glazbenom izričaju Transhistria ensamble-a, kojeg čine:

Tamara Obrovac - glas, skladbe / Uroš Rakovec - gitara, mandola / Fausto Beccalossi - harmonika / Žiga Golob - kontrabas / Krunoslav Levačić - bubnjevi.

Na novom CD-u naći će se i skladba "Se me ra morta privari" ("Ako me smrt prevari"), snimljena u sklopu projekta Panphonia Istriana vol. 2, na neobičnom i zanimljivom Žejanskom ili Vlaškom (Istrorumunjskom) dijalektu. Autorica glazbe za spomenutu pjesmu je Tamara, teksta pjesnikinja Silvana Brkarić Krculić, a poslušati je i pogledati možete na slijedećem linku: http://www.tamaraobrovac.com/hr/panphonia