Novosti

19/02/2013

Započinje sanacija pomoćnog kanala u Anticovoj ulici

U srijedu, 20. veljače 2013. godine u jutarnjim satima započet će radovi na sanaciji pomoćnog kanala u Anticovoj ulici, pa će semafor kojim se regulira naizmjenično prometovanje na dijelu križanja Anticove i Flaciusove ulice biti pomaknut na križanje Anticove i Leharove ulice, a parkiranje nasuprot zgrade glavne pošte u Anticovoj ulici više neće biti moguće. Također parkiranje neće biti moguće pored zgrade Doma Hrvatskih branitelja u Anticovoj ulici, javljaju iz pulske Herculanee.

Kanalizacijski kolektori na navedenim dionicama moraju se sanirati bez odgađanja, jer su u sklopu priprema za čišćenje kanala Pragrande video detekcijom stanja u kanalizacijskim kolektorima utvrđeni odroni kamenja i urušavanja, što utječe na mogućnost prihvata otpadnih voda i pridonosi plavljenju gradskog središta. Naime, kanal na dionici uz zgradu Pošte i u ulici Sergijevaca zbog starosti i probijanja kolektora drugim instalacijama ima smanjenu protočnost, a duž Anticove ulice neadekvatna su i okna za ulaz u kolektore, što onemogućuje čišćenje i uklanjanje nataloženog materijala. Ovim će se zahvatom dijelovi urušenog kanala zamijeniti armiranobetonskim elementima, a kako bi se u budućnosti kanal mogao redovito čistiti i održavati, bit će izgrađena i nova okna.

Sanacija pomoćnog kanala u Anticovoj ulici neophodna je za nastavak radova u dijelu III i IV sektora, jer će se na njega preusmjeriti dotok otpadne vode iz glavnog kanala Pragrande te omogućiti polaganje betonskih elementa.

U sklopu projekta izgradnje obalnog kolektora previđeno je čišćenje glavnog kanala Pragrande u dijelu koji do sada nikada nije bio čišćen.

Ovi će se poslovi obavljati u tri faze: prvo će se krenuti sa sanacijom "uskog grla" kod zgrade Pošte, da bi se radovi proširili na sanaciju šahtova u Anticovoj ulici. Kad kanalizacija u Anticovoj ulici i uz zgradu Pošte bude sanirana i protočna, u posljednjoj fazi ovih radova kanal Pragrande prespojit će se na kanal u Anticovoj ulici. Prespoj će se izvoditi na križanju kod INK, a radovi će se obavljati isključivo noću, kako bi se danju preko ovog križanja moglo normalno prometovati.

Sanacija pomoćnih kanala, zajedno s čišćenjem glavnog kanala Pragrande u dužini od oko 120 metara, što će također biti obavljeno u sklopu ove investicije, preduvjet je prestanka plavljenja zone na trgu Portarata.