Novosti

21/02/2013

Dovršen projekt proširenja Gradskog groblja

Nešto više od godinu dana od početka radova na proširenju, rekonstrukciji i uređenju, novi dio pulskog Gradskog groblja Monte giro ovih je dana dobio i Uporabnu dozvolu, a prije dva tjedna obavljen je tehnički pregled obavljenih radova čime je omogućeno korištenje novih objekata.

Ovim je projektom gradsko groblje na dvije lokacije prošireno za ukupno 5.562 kvadrata, čime je osiguran prostor za 1142 ukopa, a kod izvedbe se osobito vodilo računa o uređenju cijelog prostora. Tako su izgrađene i popločene pješačke staze, odmorišta s klupama, ostavljen je poseban prostor za kontejnere, košare za otpad i grobne slavine, a oko 10% prostora predviđeno je za sadnju cvijeća i drugog bilja. Unatoč investiciji, cijene novih grobnih mjesta bit će jednake kao i dosad.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zadovoljan je što je projektom riješeno bitno pitanje za građane te što su radovi dovršeni u roku. "Iako je nezahvalno govoriti o rastućoj potrebi za ukopnim mjestima, realnost je takva; grad raste i dolaze nove generacije, to je prirodni ciklus. Željeli smo našim sugrađanima osigurati dostojanstveno počivalište, mjesto gdje mogu odati počast svojim najmilijima i koje je propisno opremljeno".

Idejni projekt proširenja Gradskog groblja Monte Giro izradila je pulska Constructa d.o.o., a ukupna vrijednost radova s PDV-om iznosi 10.747.150,09 kn. Iako je prvotno bila procijenjena na 8.921.094,91 kuna s PDV-om, promjena stope poreza poskupjela je projekt za gotovo 50.000 kuna, da bi tijekom radova izvođač, TGT- Adriatik d.o.o. naišao na dodatne izazove. Naime, s obzirom na podzemnu infrastrukturu i kavernu koja se pojavila, otvorila se mogućnost za izgradnju više objekata od ranije projektiranih, što je u konačnici povećalo cijenu radova, uz prethodno potpisivanje novih ugovora.

Upravo dovršeni radovi sedmo su po redu proširenje u povijesti groblja te se danas proteže na oko 58.500 kvadratnih metara s ukupno 9.340 izdanih rješenja grobnih mjesta na korištenje te 2.450 privremenih rješenja za komunalna polja koja se prekopavaju nakon 10 godina.