Novosti

25/02/2013

Otvorenje izložbe "Dodir mediterana" i predstavljanje knjige Davora Mandića u Gradskoj knjižnici Pula

U ponedjeljak, 25. veljače 2013. godine u 18.00 sati u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula održat će se otvorenje izložbe autorice Ljiljane Lazičić-Putnik pod nazivom "Dodir mediterana". Gošća izložbe je pjesnikinja Slavica Lončarić, a za postav izložbe zadužen je Radoslav Putnik.

U utorak pak, 26.veljače 2013.godine, u 18.00 sati Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Susreti na dragom kamenu i Općina Marčana pozivaju na promociju prve knjige novoutemeljene biblioteke Susreta. U programu obilježavanja 50-te godišnjice smrti Mije Mirkovića - Mate Balote Susreti na dragom kamenu predstavljaju povijesnu monografiju "Istra u vihoru Velikog rata sudbina evakuiraca - 1914. - 1918." autora Davora Mandića.

Općina Marčana i udruga Susreti na dragom kamenu žele ovim nakladničkim projektom poticati istraživanja duhovne i povijesne ostavštine ovih prostora koliko i suvremenog stvaralaštva te znanstvene literature koja se bavi tradicionalnim vrijednostima zavičajnog duhovnog krajobraza.
Prva knjiga u novoutemeljenoj biblioteci Susreta pod nazivom "Trag vremena" otvara novi nakladnički prostor koji se u potpunosti prislanja na stvaralački i znanstveni interes koji je Mirković načeo svojim nadahnutim socijalno-literarnim i kapitalnim povijesno-znanstvenim uradcima s temama iz vremena Austro-Ugarske vladavine na našim prostorima, posebice na području južne Istre, odnosno šireg područja Pomorske utvrde Pula.

Dr. sc. Davor Mandić pripada samom vrhu istarske historiografije. Pisac je mnogih članaka i studija cijenjenih u povijesnoj literaturi. Sasvim je sigurno da će i ova njegova knjiga izazvati veliku pozornost. Treba istaći da se dosadašnja povijesna literatura, kada je riječ o Prvome svjetskom ratu, uglavnom bavila političkim odnosima, te vojnim operacijama na moru i na kopnu. Kako su obični ljudi živjeli na području ratnih zona i ratnih operacija, pa tako Pule i Istre, pisalo se je vrlo malo i nedostatno. Knjiga stručnim i temeljitim istraživanjem pokriva jedan još uvijek nedovoljno obrađen prostor naše zavičajne prošlosti.