Novosti

27/02/2013

Premjera predstave "Glorija" u Istarskom narodnom kazalištu

U INK Gradskom kazalištu Pula u tijeku su probe prve ovogodišnje koprodukcije, "Glorija" Ranka Marinkovića, u režiji Damira Zlatara Freya. Predstava je koprodukcija INK Gradskog kazališta Pula i  Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, a u predstavi igraju: Helena Minić, Ivica Pucar, Jan Kerekeš, Zvonko Zečević, Mijo Pavelko,  Zdenko Brlek, Robert Ugrina, Sofija Cingula.

Antologijsko djelo "Glorija" Marinkovićeva je najizvođenija drama, koja je već preživjela svoj pedeseti rođendan. Ta je priča smještena u jednu otočku, dakle relativno izoliranu župu, priča je o pokušaju mladog svećenika da u krizno poratno vrijeme lažnim «čudom» učvrsti poljuljanu vjeru. Stoga časnu sestru Magdalenu, a bivšu cirkusku umjetnicu Gloriju, stavlja na oltar u crkvi umjesto Bogorodičina kipa. Ali očekivano «čudo» prometnut će se u neuspjeh, odnos don Jere i Glorije u ljubav čija nemogućnost i okrutnost vraća Gloriju nazad u cirkus gdje i pogiba. Osudivši svojim skokom u smrt svaki dogmatizam i totalitarizam.

Ovaj dramski mirakul u šest slika, kako ga je sam autor podnaslovio, upravo je sjajan teatarski izazov redateljskoj poetici Damira Zlatara Freya. Frey snažnim slikama, tu dramu otvorene strukture prostora izmješta likovno i značenjski u teatarsko mjesto zaigranosti i zapitanosti gdje se ponajprije poseže za onim ludističkim elementima ove drame. Otvarajući pri tom «Gloriji» i vrata budućih vremena.

Pulska premijera "Glorije" bit će na programu INK Gradskog kazališta Pula 8. ožujka 2013. u 20.00 sati.