Novosti

28/02/2013

Stanje sigurnosti u Puli zadovoljavajuće

Na redovitoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, koja je jučer održana pod predsjedanjem predsjednice Vijeća, zamjenice gradonačelnika Vere Radolović, predstavljeno je izvješće MUP-a, Policijske uprave Istarske o stanju sigurnosti na području Grada Pule za 2012.godinu. Izvješće je iznio pomoćnik načelnice za policiju Vjekoslav Vukšić, koji je naglasio kako je stanje sigurnosti na području Grada Pule za 2012. ocijenjeno zadovoljavajućim. Vukšić je ukazao na pojačane zajedničke aktivnosti MUP-a i Državnog inspektorata u provođenju mjera na zaštiti maloljetnika, a koje se očituju u pojačanom nadzoru nad prodajom alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, te sankcioniranju omogućavanja uživanja alkoholnih pića, što je rezultiralo utvrđivanjem većeg broja takvih prekršaja, te sankcioniranjem svih odgovornih osoba sa ciljem zaštite dobrobiti maloljetnika.

Na Vijeću je predstavljen i projekt pod nazivom "Zaštitimo svoju imovinu", čiji je cilj podizanje razine samozaštitnog ponašanja, te razine subjektivnog osjećaja sigurnosti građana i turista.

Denise Vojvoda Scrobe, voditeljica Odjela za djecu, mladež i obitelj pri Centru za socijalnu skrb, predstavila je rad Centra u protekloj godini, u kojem se ističe velik broj oblika zaštite djece, mladih i obitelji, kao i velika potreba za stručnim radom s djecom koja imaju poremećaje u ponašanju, te njihovim obiteljima. Uz zakonom propisane oblike zaštite, tijekom 2012. godine, Centar je u suradnji s osnovnim školama u Puli uveo i dodatne oblike preventivnog rada s djecom i maloljetnicima u riziku.

Ravnateljica Obiteljskog centra IŽ iz Pule Ines Puhar predstavila je rad ove ustanove koja obilježava svoju petu godišnjicu i koja provodi raznovrsne preventivne programe i aktivnosti usmjerene na jačanje kompetencija obitelji, te je zamijećen porast broja korisnika savjetovališta. Za očekivati je da će se u budućnosti vidjeti rezultati ovih preventivnih programa kroz smanjenje broja disfunkcionalnih obitelji, koje često mogu utjecati na pojavu neprihvatljivih ponašanja djece i mladih.

Koordinatorica Radne grupe za mlade i obitelj Silvija Hrelja predstavila je prijedlog programa rada Vijeća za komunalnu prevenciju za 2013. godinu, a koji proizlazi iz Programa rada Vijeća od 2010. do 2015. godine kojim su usvojeni sljedeći sigurnosni prioriteti : Zlouporaba opojnih droga i alkohola, Vršnjačko nasilje, Nasilje u obitelji, Problemi ponašanja u prometu i Vandalizam. Usvojen je stav da se tijekom 2013. godine veći naglasak stavi na prevenciju konzumacije alkoholnih pića kod maloljetnih osoba.