Novosti

19/03/2013

Održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK-ŽK Pula

Na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća održanoj u Županijskoj komori Pula Hrvatske gospodarske komore, s gostima Jasnom Belošević Matić, direktoricom Centra za makroekonomske analize HGK te Josipom Grgićem, savjetnikom Uprave HAMAG INVEST-a, raspravljalo se o stanju u hrvatskom gospodarstvu te mjerama i aktivnostima za poticanje gospodarstva.

Jasna Belošević Matić istaknula je kako i dalje traje negativna tendencija u svim sektorima društva te kako se ne očekuje značajan rast, sve je više nezaposlenih, a investicije su pale za čak 20 %. Unatoč svim poduzetim mjerama nelikvidnost je rekordna, inflacija je veća nego u Europskoj Uniji, a kreditne aktivnosti banaka su vrlo slabe, manje za 3,2 % u odnosu na siječanj 2012. godine. Ukupni krediti iznose 284 milijuna kuna, a ukupna štednja iznosi 193 milijuna kuna. Na kraju svojeg izlaganja Belošević Matić naglasila je i kako treba proći jedno srednjoročno razdoblje za izlazak iz krize, jer Hrvatska stagnira već 30 godina te nema ni jedan sinkroniziran, valjani i dugoročni koncept razvoja.

Izlaganje Josipa Grgića sastojalo se od tri glavne točke, koje su uključivale novi jamstveni programi HAMAG INVEST-a, dodjelu besplatnih potpora te novu ulogu HAMAG INVEST-a u privlačenju investicija u malo i srednje gospodarstvo. Jamstvo ističe kao značajan instrument poticanja, a kao primjer izdvaja program "Investicijom do uspjeha" namijenjen turizmu, s maksimalnim sredstvima do 18 milijuna kuna. Za potpore se za 2013. godinu izdvojilo oko 75 milijuna bespovratnih sredstava, a HAMAG poduzetnicima daje 50% vrijednosti od predloženog projekta.