Novosti

28/03/2013

Pokreće se izrada Urbanističkog plana uređenja područja "Sv.Katarina - Monumenti"

Pulski vijećnici sinoć su na 40. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule s 16 glasova za i 2 protiv usvojili prijedlog Odluke o pokretanju izrade ciljanih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Pule i izradi Urbanističkog plana uređenja područja "Sv. Katarina - Monumenti".

Inicijativa za izmjenama i dopunama GUP-a Grada Pule pokrenuta je s ciljem stvaranja prostornih preduvjeta za izgradnju luka nautičkog turizma najviše kategorije, uz preispitivanje uvjeta izgradnje područja u odnosu na novonastali sustav mjera zaštite građevina graditeljske baštine i uz očuvanje svih prirodnih i kulturnih posebnosti. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordana Škuflića, riječ je o projektu kojim se zapravo valoriziraju bivše vojne zone, a mijenja se i olakšava procedura izgradnje u fazama. Na samoj lokaciji predviđena je realizacija projekta Brijuni Rivijera, a investitor se obvezao izgraditi gradski bazen i luku nautičkog turizma. Od ovog projekta moglo izravno bti zaposleno 60-ak osoba, a korist od ovog projekta moglo bi imati 500 do 600 obitelji.

Vijećnici su sinoć jednoglasno usvojili Strategiju razvoja Grada Pule, izrađenu u suradnji Odjela za ekonomiju i turizam pulskog sveučilišta Jurja Dobrile, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore, HZZ-a, pulskog Centra za poduzetništvo, IDA-e, TZ-a i upravnih tijela Grada Pule. Strategija će donijeti razvoj Pule u moderan europski grad, uz razvoj poduzetništva i jači razvitak grada kao turističke destinacije. Gradonačelnik Pule Boris Miletić pohvalio je Strategiju i izrazio zadovoljstvo što su u njenoj izradi sudjelovali domaći znanstvenici s pulskog Sveučilišta.

Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule jednoglasno su usvojene i odluke o dodjeli godišnjih gradskih nagrada. Vijeće je prihvatilo prijedlog Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Pule za 2013. Godinu, pa je tako odlučeno da se Nagrada Grada Pule dodijeli kiparu Šimi Vidulinu kojeg je predložila HGK. Grb Grada Pule dodijelit će se vaterpolistu Damiru Buriću, Povelju Domu Alfredo Štiglić.

Među ostalim, usvojeno je i Izvješće o stanju sustava zaštite i spašavanja na području grada Pule u 2012. godini, Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2012. godinu te Odluka o izmjenama i dopuna Statuta Grada Pula.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Marka Martinčića (IDS) kojega je zanimala dinamika radova izgradnje novog kružnog toka u Šijani, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat kazao je kako se izgradnja odvija po planu i programu te kako se uskoro očekuju složenije izvedbe i intenziviranje radova.

Vijećnika Viktora Lazarića (IDS) zanimalo je pak kako napreduje izgradnja obalnog kolektora u Puli, na što je pročelnik Prhat odgovorio kako je značajno što je dio rive već pušten u promet čime se donekle rasteretio prometni sustav u užem centru grada. Dodao je kako su u dijelu Flaciusove kod Pošte arheološki nalazi usporili potpuni završetak. no vjerovanja je će se potez rive do Flaciusove pustiti u promet prije turističke sezone.

Vijećnik Peđa Grbin (SDP) upitao je gradonačelnika kako napreduju radovi na plinofikaciji, te hoće li radovi dodatno opteretiti promet. "Infrastruktura je preduvjet za razvoj grada, trenutno su nam rotor i Riva prioriteti, nakon čega će uslijediti izgradnja oborinske odvodnje u Ulici 43. istarske divizije, a plinofikaciji ćemo na kritičnim prometnim dijelovima, kao i uvijek do sada, pristupiti s posebnom pažnjom", odgovorio je Miletić

Lovorku Tomičić (HDZ) zanimalo je mišljenje gradonačelnika vezano uz ukidanje radnih mjesta specijalista u Domovima zdravlja u istarskim gradovima. Miletić je pojasnio da Pula za svoje potrebe ima dovoljno zdravstvenih djelatnika, ali iz solidarnosti sufinancira Hitnu medicinsku pomoć za druge gradove. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić dodao je kako je Grad Pula Crvenom križu ustupio prostor za Pučku kuhinju koja će uskoro biti osposobljena za rad te da se planirano odvijaju aktivnosti vezane uz Socijalni dućan.

Vijećnica Jadranka Černjul (IDS-SDP) izrazila je bojazan da će festivali Outlook i Dimensions zbog visoke stope PDV-a od 25 posto otići iz Pule, kako se spekuliralo u medijima. Miletić je izjavio da je o svemu razgovarao s ministrom turizma Darkom Lorencinom i direktoricom HTZ-a Meri Matešić, s obzirom na to da je riječ o manifestacijama s velikim ekonomskim efektom,. Miletić je iskazao svoju uvjerenost da će biti razumijevanja prema značaju ovih manifestacija, a potvrdio je da će se ove godine festivali definitivno održati u Puli.