Novosti

04/04/2013

Puhački orkestra Grada Pule slavi 20. rođendan

U subotu, 06. travnja 2013. godine u 10.30 povodom obilježavanja 20. godina djelovanjaPuhački orkestar Grada Pule održat će prvi ovogodišnji koncert na pulskoj Tržnici, a prigodno prva točka na programu bit će Marching Through America, prva kompozicija s prve probe održane u podrumu INK-a 1. travnja 1993. godine.

Program je podijeljen u dva dijela: u prvom će ravnati Ante Dobronić, a u drugom Branko Okmaca. Između ostalih, orkestar će izvesti dvije koncertne koračnice - Florentiner Marsch i Giubilare flautissimo, zatim dvije skladbe u latino-američkim ritmovima - El Bimbo i Tico-Tico, valcere - Leharove Le belle Polesane i Šostakovičev prelijepi Valcer br.2 te španjolskim motivima inspirirane Castles in Spain.

Puhački orkestar osnovali su pulski glazbenici puhači, uz podršku Grada Pule, Istarskog narodnog kazališta i SAKUD-a Pula, na inicijativu Bogoljuba Zirojevića, Josipa Lebara, dirigenta Ante Dobronića i prvog tajnika Željka Rikera. Dvanaest članova iz prve postave od prije dva desetljeća i danas svira u Orkestru.

Puhački orkestar bilježi velik broj protokolarnih nastupa, promenadnih i svečanih koncerata, redovito sudjeluje na Susretima puhačkih orkestara Istre i surađuje s drugim orkestrima, udrugama i muzičarima.

Pulske puhače u svibnju očekuje sudjelovanje u obilježavanju Međunarodnog dana rada i Dana Grada te nastup na Susretima puhačkih orkestara Istre čiji je ovogodišnji domaćin općina Kaštelir. U lipnju nastupaju  na međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u Malom Lošinju, a u srpnju na otvaranju Festivala igranog filma ispred Arene, te u kolovozu na Forumu. Od svog osnutka 1993. do danas PO grada Pule jedan je od najboljih u Hrvatskoj, dobio je brojna priznanja te osvojio tri zlatne plakete na državnim natjecanjima u najvišoj A-kategoriji.