Novosti

11/04/2013

Vlada donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora

Vlada RH donijela je danas Odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, koji će se održati u nedjelju, 19. svibnja. Vlada je raspisala i izbore za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz redova pripadnika hrvatskog naroda u jedinicama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva. Odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupit će na snagu 18. travnja, te će se predstavnička tijela tada i službeno raspustiti.

Do 18. travnja aktualni sastavi predstavničkih tijela moraju završiti sve svoje poslove, a od tada izvršna tijela (gradonačelnici, načelnici, župani) ne mogu donositi odluke tj. u tehničkom su mandatu, izjavio je danas na sjednici Vlade ministar uprave Arsen Bauk.

U jedinicama lokalne samouprave koje imaju do 10.000 stanovnika bira se jedan zamjenik općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika, a tamo gdje je više od 10.000 stanovnika, u gradovima sjedištima županija, odnosno županijama, biraju se dva zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana. U 73 jedinice lokalne samouprave tako će se birati 75 zamjenika iz reda nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskog naroda. U dvije jednice birat će se dva dodatna zamjenika jer je takva struktura stanovništva, a u 71 jednici bira se jedan zamjenik, izvjestio je Bauk. Od tih 75, njih 39 su zamjenici iz redova srpske manjine, sedam iz talijanske, po četiri iz češke i mađarske, po dva iz rusinske, romske i bošnjačke, a jedan iz reda slovačke manjine, te 14 zamjenika iz reda hrvatskog naroda tamo gdje je neka od nacionalnih manjina ima većinu u općini ili gradu.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da se redovni izbori za članove predstavničkih tijela te izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike održavaju treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine.