Novosti

19/04/2013

Otvoreni 5. Dani srpske kulture u Istri

Svečano otvorenje 5. Dana srpske kulture u Istri održano je jučer u Galeriji Vincent od Kastva u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Ovogodišnji Dani posvećeni su sjećanju na poznatu srpsku pjesnikinju Desanku Maksimović, u čiju je čast glumica Milena Mirković izvela stihove jedne od pjesama iz autoričinog bogatog opusa. Priređena je i izložba slika Slavice Erdeljanović Curk, Tatjane Nikolajević-Veselinov, Jasne Višnjić,  Jasmine Cerović i Bobana Stošića.

U ime organizatora prisutne su pozdravili Milan Rašula i Miomir Jeremić, koji je istaknuo kako su kultura, vjera i sport idealni načini promicanja zajedničkog suživota i multietničnosti.

Kao predstavnik Vlade Republike Srbije svečanosti je prisustvovao Rastko Janković, zamjenik direktora Ureda za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji u sektoru za kulturu, koji je kazao kako se identitet srpskog naroda njeguje kroz kazalište, film i druga kulturna događanja.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, izrazio je posebno zadovoljstvo što se dio jubilarnih 5. Dana srpske kulture održava u Istri, i koji po njegovom mišljenu dobivaju sve više na kvaliteti kroz suradnju sa institucijama Grada Pule i šire, nadodavši kako kultura prelazi sve granice, čemu je dokaz i ova manifestacija.

"Ovi Dani su prilika za sudjelovanjem u kulturnim sadržajima visoke vrijednosti", kazala je zamjenica župana Viviana Benussi te nadodala kako je Desanka Maksimović bila velika humanistkinja koja je poticala okolinu da misli drugačije i prihvati različitost.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je poručio da je različitost bogatstvo našega grada, te da umjetnost ne poznaje granice. Miletić je nadodao da na različitost treba gledati kao na vrijednost i kako se nada da će Dani srpske kulture doživjeti i svoju 10. obljetnicu.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Zoran Popović, gradonačelnik Stare Pazove čorđe Radinović te brojni drugi uzvanici i partneri.

Dane srpske kulture u Istri organiziraju Koordinacija Srba u Istri, Zajednica Srba Istra iz Pule i Srpsko narodno vijeće. U ime organizatora prisutne su pozdravili Milan Rašula i Miomir Jeremić koji je nadodao da se kroz kulturu, vjeru i sport treba promicati zajednički suživot i multietničnost.