Novosti

19/04/2013

U Puli otvoreni 6. Dani kreativnosti i inovativnosti

"Inovativna Hrvatska", tema je dvodnevne konferencije u sklopu 6. Dana kreativnosti i inovativnosti koji su danas svečano otvoreni u pulskom Domu hrvatskih branitelja, a čiji će središnji dio biti svečana dodjela nagrada za kreativnost i inovativnost u devet gospodarskih i društvenih kategorija.

Organizator konferencije je Mreža za razvoj i kreativnost, a njena predsjednica Ivana Nikolić Popović otvarajući skup istaknula je kako brzina kojom se svijet razvija zahtjeva kreativan pristup u svim segmentima. Ekonomska kriza, smatra ona, predstavlja novi izazov kako za gospodarstvenike tako i za javni sektor i društvo uopće. "Sada više no ikad treba pribjeći talentu i kreativnosti naših ljudi, a prioriteti Hrvatske trebaju biti pametan i održiv rast utemeljen na znanju i inovacijamate promicanju konkurentnijeg gospodarstva", poručila je Nikolić Popović.

Ustvrdiši kako ekonomska kriza nudi svima novu šansu, pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je između ostalog kako je Pula prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo e-poslovanje radi povećanja efikasnosti te kako pulska gradska Uprava konstantno traži nove, kreativne načine poboljšanja poslovanja.

Sudionicima konferencije obratili su se i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić koji je ustvrdio kako se važnost inovacije ponajprije ugleda u kreiranju konkurentskih vrijednosti, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar te načelnica Sektora za konkurentnost u Ministarstvu gospodarstva Marija Rajaković.

Prvi dan konferencije posvećen je temi "Kreativnost i inovacije kao generatori konkurentnosti i razvoja" u sklopu koje će se tijekom dana održati nekoliko predavanja i panela na kojima će sudionici ovog skupa raspravljati o kreativnim modelima razvoja hrvatskog turizma, potencijalima kreativne industrije, ulozi inovacija i novih tehnologija u kreiranju novih razvojnih modela, dok je sutrašnja tema "Pametni i kreativni gradovi".

"Može li Hrvatska i kako povući sredstva iz EU fondova?", "Što su to pametni i kreativni gradovi i kako to postati", "Mogu li i kako kreativne i kulturne industrije potaknuti konkurentnost hrvatskog gospodarstva", pitanja su to na koja će odgovore tijekom dvodnevne konferencije u Puli dati eminentni hrvatski i inozemni stručnjaci iz javne uprave, civilnog društva i gospodarstva poput fizičara davora Pavune, načelnice sektora za konkurentnost pri Ministarstvu gospodarstva Marije Rajaković te voditeljice izrade Strategije razvoja Grada Zagreba Irene Matković.

Središnji dio ovogodišnjih Dana kreativnosti i inovativnosti bit će svečana dodjela nagrada za kreativnost i inovativnost u devet gospodarskih i društvenih kategorija.