Novosti

19/04/2013

Let's do it! World Cleanup 2013 - Zelena čistka: jedan dan za čisti okoliš

Let's do it! World Cleanup 2013. Naziv je globalnog pokreta kojem se Grad Pula priključio i ove godine. U sklopu pokreta, u Hrvatskoj se provodi kampanja Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš, koja će 20. travnja 2013., okupiti volontere u zajedničkoj akciji čišćenja.

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana Hrvatske o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta.

Budući da priroda nema granica i svačiji je interes, 400 članova Europskog parlamenta pisanim je dokumentom poduprijelo akciju World Cleanup 2012., a koji sadrži i dijelove vezane uz poboljšanje zakona vezanih uz gospodarenje otpadom. Podršku je uputio i povjerenik EU za okoliš, Janez Potočnik.

Čist okoliš je pravo i obveza svih nas. Jedino biće koje stvara otpad je čovjek, a njegovo neodgovorno ponašanje dovest će u pitanje opstanak svih. Uključimo li se svi u kampanju za čisti okoliš, omogućit ćemo bolju budućnost i nama i budućim generacijama.

Zainteresiranost velikog broja volontera, prema službenim podacima iz 2012. godine, 41.558 građana iz 161 grada i općine, iz svih županija Hrvatske, u najvećoj akciji ikada provedenoj na ovim prostorima, govori o spremnosti i interesu za zelene teme. U jednodnevnoj petosatnoj akciji očišćeno je 3.746 t otpada sa 729 divljih odlagališta diljem Lijepe naše. Mnogobrojne udruge, HGSS, planinari, ronioci, vojnici hrvatske vojske, djeca i mladi, i oni nešto stariji, uz bok predsjedniku, premijeru i ministrima, ujedinjeni u istom cilju, udružili su snage i zajedno pokazali što Hrvatska može - očuvati danas za bolje sutra!

Pozivamo sve građane "dobre volje" da se jave svojim Mjesnih odborima koji su prijavili pozicije ilegalno odloženog otpada, te se priključe akciji "Zelena čistka", kako bismo, uklanjanjem otpada i razvrstavanjem pojedinih vrsta otpada već na mjestu prikupljanja, počistili što više površina, iskoristili koristan otpad, te smanjili ukupan odvoz otpada na deponij.

Grad Pula, u suradnji s gradskom komunalnom tvrtkom "Pula Herculanea" i tvrtkom "Metis" osigurava besplatan dovoz i postavljanje kontejnera za otpad, kao i besplatan odvoz otpada prikupljenog s pozicija ilegalnih odlagališta.

S detaljnim informacijama u svezi akcije "Zelena čistka", moguće se upoznati na web stranicama: http://www.zelena-cistka.org/info/info/ .



AKCIJA "CVIJET GRADU 2013"

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (22. travnja) i ove je godine organizirana već tradicionalna akcija "Cvijet Gradu", edukativni program o promociji svijesti o okolišu. U okviru akcije, u Flanatičkoj ulici, u periodu od 22 - 24. travnja, od 8 - 18 sati odvijat se akcijska prodaja cvijeća po promotivnim cijenama. Cijena sadnica ljetnica iznost će 2,5 kn, dok će se viseći đirani prodavati po cijeni od 5,00 kuna po sadnici.

Kako bi se osigurale akcijske cijene, odnosno 50 do 70 % niže cijene ljetnica u odnosu na tržišne, a time i dao poticaj građanima za uređenje balkona, vrtova i okoliša, Grad Pula sufinancira izlagače - registrirane priozvođače cvijeća, s iznosom od 2.500,00 kuna. Osim promotivnih cijena ljetnica, u ponudi će biti i velik izbor ostalog ukrasnog bilja.

U okviru edukativnog programa, Upravni odjel za prostorno uređenje, Odsjek za zaštitu okoliša, u Mjesnim odborima je organizirao predavanja na temu uređenja okućnica. Za svaki mjesni odbor osigurano je 1.000,00 kuna za nabavu biljnog materijala, a sredstva će se koristiti ovisno o programu pojedinog mjesnog odbora.