Novosti

22/04/2013

Monte Librić zavladao Pulom

Protekle je subote u pulskome Circolu otvoren Monte Librić - festival dječje knjige koji je na zadovoljstvo brojnih mališana otvoren do 26. travnja 2013. godine. Šesti festival dječje knjige postao je dio kulturnog identiteta grada Pule koji se ove godine održava pod temom "Nestvarna stvarnost", s fokusom na dječji roman.

Nakon uvodnog skeča zlog čarobnjaka Yasin i Bake Librić, te pobjede dobra nad zlim, pulski gradonačelnik Boris Miletić je uz pomoć brojne djece proglasio 6. Festival Monte Librić otvorenim.

Kako je kazala direktorica Festivala, Slavica Ćurković, Monte Librić je za svoje posjetitelje priredio bogati festivalski program. Očekuju nas brojni hrvatski i strani autori, aktivno sudjelovanje u raznim literarnim radionicama i pričaonicama i radioslušaonicama.  Teatar Naranča će svakodnevno izvoditi zanimljive kazališne predstave, a u suradnji sa Pula Film Festivalom i Kinom Valli emitirat će se igrani i animirani filmovi. Novost su radionice animacije u kojima će djeca moći pokazati vlastiti umjetnički izričaj, dok će Baka Librić kao i svake godine pričati nezaboravne priče za laku noć.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, rekao je kako je iznimno zadovoljan jer će u ovih nekoliko dana gradom vladati knjige, znanje, ali i kreativnost te ga time obogatiti ljubavlju.

Na Festivalu će se povodom važne obljetnice i obilježavanja stogodišnjice prvog izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić, govorit o granici između stvarnog i nestvarnog u dječjem romanu.

Partneri festivala su: Teatar Naranča, Javna ustanova Pula Film Festival i kino Valli, Dječji program Hrvatskog radija, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Universita degli studi di Trieste, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica Pazin, Udruga cerebralne paralize Istarske županije i HDLU Istre. Pokrovitelji Monte Librića su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula i Zajednica Talijana Pula.

Popis svih radionica potražite na: http://www.montelibric.sanjamknjige.hr/hr/2013/radionice/

Detaljan program po danima potražite na: http://www.montelibric.sanjamknjige.hr/hr/2013/program/