Novosti

23/04/2013

Održana završna konferencija projekta City_SEC

U Centru za istraživanje materijala Istarske županije - METRIS održana je danas Završna konferencija projekta City_SEC. Rezultate projekta, među kojima je najznačajniji izrada Akcijskih planova energetski održivog razvoja gradova uključenih u City_SEC - Buzeta, Pule, Poreča, Rovinja i Labina, u ime Istarske razvojne agencije predstavila je voditeljica projekta Sanja Kantaruti,a konkretne mjere i aktivnosti zacrtane u vlastitim Akcijskim planovima predstavili su gradonačelnik Buzeta Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić te Gordana Lalić i Ugo Musizza, autori Akcijskog plana Grada Poreča.

Akcijski planovi jedan su od glavnih rezultata City_SEC projekta, a izrađeni su na kraju projekta od strane samih gradova te uz podršku IDA-e. Naime, kroz provedbu aktivnosti projekta, sustavno i planski ojačani su ljudski resursi uključenih gradova te su isti svojim kapacitetima izradili predmetne zahtjevne dokumente, koje će redovito revidirati sukladno tekućim aktivnostima i ostvarenim rezultatima.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako je najveći napredak u Puli postignut plinifikacijom zahvaljujući kojoj je svim građanima i poslovnim subjektima omogućeno korištenje prirodnog plina, a za poslovne korisnike uštede su i do 40%. Ostale mjere koje grad provodi su i toplinska izlacija zgrada, pojačana edukacija i štedljiva rasvjeta. Miletić je istaknuo kako kreče projekt u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša kojim će se poticati obnova izolacije radi uštede toplinske energije, a poticaji će biti do 11.000 kuna po kućanstvu.

Gradonačelnik Buzeta Valter Flego pojasnio je provedbu projekta u Buzetu kroz primjer javne rasvjete, gdje su pregledane svih 2200 svjetiljki te je utvrđeno da 50% žarulja ne zadovoljava standarde štednih žarulja. Nakon što su žarulje koje nisu zadovoljavale zamijenjene potrošnja električne energije smanjila se za 30%. Jednako tako otvoren je natječaj za subvencioniranje obnovljivih izvora energije, a i pregledati će se sve zgrade u gradu Buzetu kako bi se ustanovilo koje zadovoljavaju energetske standarde.

Ukupna vrijednost City_SEC iznosi 1.175.920,00 EUR, od čega Europska unija sufinancira 73%. Provedba projekta započela je u svibnju 2010. godine te traje do 30. travnja 2013. Predlagatelj i glavni nositelj projekta je Societa di sviluppo della Regione Marche - SVIM, a u njegovoj implementaciji sudjeluje dodatnih sedam partnera iz šest zemalja - Italije, Hrvatske, Švedske, Mađarske, Poljske i Grčke. Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. jedini je partner s područja Hrvatske.

Projekt je usmjeren na promociju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije,a glavni je cilj postizanje 20% smanjenja emisije CO2 do 2020. godine na projektom obuhvaćenom području. Navedeno se planira postići provedbom mjera obuhvaćenih Akcijskim planovima energetski održivog razvoja gradova (Sustainable Energy Action Plans), ukupno 44 gradova uključenih u projekt.