Novosti

24/04/2013

Mornaričkom parku vraća se "stari sjaj"

U pulskom Mornaričkom parku, koji ove godine slavi svoju 150. godišnjicu, danas je obilježen Dan planete zemlje. Grad Pula i Turistička zajednica Pule u suradnji sa Herculaneom Pula odlučili su urediti park, vratiti mu "stari sjaj" te ga oživjeti raznim programima. Kroz godinu predviđeno je više aktivnosti u svrhu obnove i oživljavanja parka, za početak kreće čišćenje, uređenje i obnova staza i ivičnjaka, te postojećih skulptura, izrada dviju fontana, postavljanje nove javne rasvjete i sadnja novih biljaka. Danas su u uređivanju parka pomagala djeca iz vrtića More i Izvor-Veruda, te učenici Eko-škole Gimanzija Pula. Djeca iz vrtića uz pomoć djelatnika Herculaneje sadila su cvijeće, a gimnazijalci su posadili nekoliko stabala.

Uređenju je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je, među ostalim, uputio apel svim građanima da se ne uništava, već da se čuva javna imovina i biljni svijet u parkovima. "Svaka kuna koja ide u popravljanje nastale štete može se uložiti u nešto novo. Stoga molimo građane da čuvaju imovinu i educirajmo najmlađe da o njoj skrbe", kazao je Miletić.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj kazala je kako je od ukupne investicije 150.000 kuna koliko će se uložiti u uređenje parka do kraja godine, 300.000 kuna izdvojio TZ i to upravo na gradnju dviju fontana koje su nekad i krasile ovaj park.

Voditeljica gradskog Odsjeka za kulturu, Lidija Mussi kazala je kako im je želja da park koriste prvenstveno djeca i mladi kako bi spoznali njegov povijesni značaj i uživali u prirodi, a za njih će se ondje organizirati i brojni programi.

"U idućoj godini planira se investirati još 800.000 kuna za postavljanje ograde oko parka, a u planu je i uvođenje sustav za navodnjavanje u park", zaključila je Loris Mošnja iz Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule.