Novosti

26/04/2013

Okrugli stol na temu nezaposlenosti mladih

Danas je u prostorijama Komunalne palače održan okrugli stol na temu "Nezaposlenost mladih u gradu Puli, problem obrazovnog sustava, gospodarske krize ili nečeg trećeg?" u organizaciji članova Savjeta mladih Pule.

U uvodnom dijelu uz riječi dobrodošlice sudionike su predstavili članovi Savjeta mladih, moderatori okruglog stola, nakon čega je prikazan intervju, a potom održan panel na kojem su prisutnima iz javnog i privatnog sektora postavili pitanja kao uvod u raspravu na temu o nezaposlenosti mladih.

Sanja Major, načelnica sektora za tržište rada i zapošljavanja, je kazala kako ministarstvo čini sve kako bi se znatno olakšalo zapošljavanje mladih, te kako su oni promijenili pristup i napravili dodatne korake kako bi postojeće mjere za zapošljavanje dodatno poboljšale. Zasad su mjere za zapošljavanje definirane prema ciljnim skupinama, no jedna od novina je da će poslodavcima daju poticaji ukoliko se odluče zadržati radnika, stimulacijom sa tri prosječne bruto plaće ukoliko zadrže mladog radnika. Prema njenim riječima, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju planiraju se unaprijediti mjere koje bi se mogle financirati iz  Europskog socijalnog fonda.  

Tanja Lorencin Matić, predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Puli, navela je da se zavod trudi informirati širu javnost o mjerama aktivne politike zapošljavanja mladih kroz javnu prezentaciju i grupno savjetovanje na zavodu. Naglasila je da je se u prva četiri mjeseca ove godine prema postojećoj mjeri stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa zaposleno oko 200 mladih.

Savjetnik HGK-ŽK Pula Mladen Ferenčić kao primarni problem nezaposlenosti naveo je globalnu makroekonomsku politiku. Ferenčić je rekao je kako se investiralo u cestogradnju, trgovinu, ali ne i industriju koja najviše stvara dodanu vrijednost, te naveo informatiku kao djelatnost u kojoj ima najviše potražnje za zapošljavanjem.

Vera Radolović, zamjenica gradonačelnika, kazala je da na području jedinica lokalne uprave i samouprave nastoji što više sredstava utrošiti na razne potpore, poput vrlo prihvaćene Potpore za poduzetnike početnike, a predložila je i suradnju Zavoda sa Sveučilištem kako bi mladi se obrazovali upravo za ono zanimanje koje je deficitarno na tržištu rada.

"Sveučilište kroz svoje nastavne i izvannastavne aktivnosti čini sve da pomogne mladima da se lakše zaposle nakon studija", kazala je Danijela Križman Pavlović, zamjenica pročelnika FET-a. Pojasnila je da se kroz kolegije koji omogućuju praktičan rad ili dolazak stručnjaka iz gospodarstva pokušava studentima približiti poslovni svijet te kazala da fakultet i kroz izvannastavne aktivnosti poput Centra za empirijska i društvena istraživanja, student servisa Studentskog centra, Studentsko poduzetničkog inkubatora, Startup udruga, OET Alumni udruga i drugih studentima  omogućava kontakt sa potencijalnim poslodavcima.

Na okruglom stolu kao primjer dobre prakse pri zapošljavanju sudjelovali su predstavnici Tehnomonta d.d, Hrvatske Lutrije, Uniline-a i Puljanke d.d., a svoj doprinos u raspravi su dali i predstavnici udruga koje su usko vezane uz navedenu problematiku. Tako su se tu našle Udruga Zum, Udruga Informo, Start up udruga i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.