Novosti

29/04/2013

LGBT - Javna kampanja "Prijavi zločin iz mržnje"

Udruge Lezbijska grupa Kontrai Iskorak - Centar za prava seksualnih i rodnih manjinapovodom javne kampanje 'Prijavi zločin iz mržnje'u petak 26. travnja posjetili su Pulu i na Trgu Portarata dijelili građanima letke kojima pozivaju LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne)  osobe da prijavljuju nasilje.

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojcodržana je radionica za LGBT zajednicu o zločinu iz mržnje. Na radionici se razgovaralo o suzbijanju zločina iz mržnje, zašto je važno prijaviti zločine koji su počinjeni iz mržnje te o mogućim budućim aktivnostima za lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe iz Pule.

"Prijavi zločin iz mržnje" prva je javna kampanja koju provode zajedno Ministarstvo unutarnjih poslova i LGBT organizacije civilnog društva  s ciljem poticanja LGBT osoba na prijavljivanje zločina iz mržnje.

LGBT osobe često doživljavaju zločine iz mržnje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Većina osoba ne prijavljuje zločine iz mržnje zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije. Upravo zbog toga, poručili su iz Udruge, odlučili su se za organizaciju navedene javne kampanje.

Nacionalna kampanja «Prijavi zločin iz mržnje!» uz javne akcije sastoji se i od bilboard i city light plakata koji su postavljeni u četiri hrvatska grada Zagrebu, Puli, Splitu i Osijeku.