Novosti

01/05/2013

Na Trgu Portarata obilježen Međunarodni praznik rada

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju stradalim radnicima 1920. godine, a u organizaciji pulske Zajednice Talijana i uz pokroviteljstvo Grada Pule, na pulskom trgu Portarata svečano je danas obilježen 1. svibanj - Međunarodni praznik rada.

Uz nastup zbora Lino Mariani te Puhačkog orkestra Grada Pule, okupljene je pozdravio pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin koji je istaknuo važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši na kako je na istome mjestu prije više od 90 godina četvero radnika 1920. godine poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava. Naime, 1920. godine radnički je pokret u Puli bio dobro organiziran i odlučan u nakani da dokaže svoj usnagu masovnim okupljanjem naroda povodom 1. svibnja, usprkos zabrani demonstracija izdanoj od lokalnih vojnih vlasti. Nakon bliskog susreta radničke povorke i vojnih snaga četvero je mladića različitih nacionalnosti ubijeno i to Franjo Mrzljak, Francesco Sponza, Luj Lebek i Odon Schmeitzer.

"Zbog svega toga, kako se ne bi izgubio povijesni identitet našega grada, naročito kod mlađih generacija, naša zajednica Talijana i KUD Lino Mariani uvijek će rado sudjelovati u svečanosti obilježavanja 1. svibnja na Trgu Portarata jer ovaj trg povijesno simbolizira autentičnu dušu radničke, multikulturalne, istinski demokratske Pule", poručio je Radin.

Svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili, a nakon svečanog dijela programa, s Portarate je startala tradicionalna 43. Pulska biciklijada s ciljem u Šijanskom šumi.