Novosti

02/05/2013

Kreće obnova kamene plastike Komunalne palače

U sklopu projekta "Restauracija reljefnih detalja i kamenih grbova iz venecijanskog razdoblja na građevini pulske Komunalne palače", Grad Pula i Centar za istraživanje metala Istarske županije Metris potpisali su danas ugovor o provedbi ispitivanja i laboratorijskih analiza onečišćenja kamene plastike u portiku pulske Komunalne palače.

Riječ je o projektu koji je Grad Pula je 2011. godine kandidirao na Natječaj za sufinanciranje projekata obnove i zaštite spomeničke baštine venecijanskog podrijetla u Istri, koji je objavila Regija Veneto i za koji je odobren iznos od 178.125,00 kuna, odnosno 23.750,00 eura.

Grad Pula je u suradnji sa nadležnim Konzervatorskim odjelom izvršio detaljan pregled postojećeg stanja te ustanovio da je potrebna sanacija kamenih elemenata nagriženih zubom vremena. U prvoj fazi projekta, Metris će u sklopu ispitivanja, među ostalim, izvršiti laboratorijske analize izradom mikopresjeka, pomoću svjetlosnog mikroskopa, petrografskom-mineraloškom karakterizacijom kamena i ionskom kromatografijom. Temeljem dobivenih podataka u drugoj fazi izradit će se konzervatorsko-restauratorska dokumentacija kao osnova za obnovu kamene dekoracije i grbova na pročelju Komunalne palače.