Novosti

03/05/2013

Gradonačelnik Miletić primio predstavnike Islamske zajednice

Gradonačelnik Boris Miletić primio je danas u Komunalnoj palači predstavnike Islamske zajednice, Ismaila Ipeka muftiju iz pokrajine Amasye, izaslanika reisul uleme Turske Mehmeda Gormeza i njegove pomoćnike te predsjednika Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Mirsada Kugića i glavnog pulskog imama Esad ef. Jukana.

Nakon što im je izrazio dobrodošlicu, Miletić je goste upoznao s poviješću Pule, naglasivši kako se tritisućljetni grad temelji na multikulturalnosti, toleranciji i razumijevanju u kojemu živi mnogo naroda iz ovog dijela Europe. "Ovdje svatko uvijek pronađe nekog svog", istaknuo je pulski gradonačelnik. Ipeka se osvrnuo na još stariju povijest njegova grada, točnije sedam i pol tisuća staru povijest i povijesne činjenice koje, kako je rekao, ljude na ovom području čini braćom. Iako Turska, usprkos naporima, nije ušla u članstvo Europske Unije, muftija iz pokrajine Amasye pulskom gradonačelniku čestitao je skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku Uniju.

Predstavnici Islamske zajednice, koji sutra prisustvuju otvaranju Islamskog centra u Rijeci, izrazili su želju da se i u Puli otvori centar za vjernike islamske vjeroispovijesti. Takav projekt, smatraju gosti, bio bi na ponos Pule. Miletić je podsjetio da se o toj temi već duže vrijeme razgovara i da se nada da će se centar u zajedničkoj suradnji u dogledno vrijeme i otvoriti.

Nazočne je u ime istarskog župana Ivana Jakovčića pozdravio pročelnik kabineta župana Miodrag Čerina koji je nedavno s gospodarskom delegacijom Istre posjetio turski Izmir. Iskustva su, istaknuo je, bila izuzetno pozitivna. Čerina i Miletić izrazili su nadu će pulska i istarska  delegacija u skoroj budućnosti imati priliku posjetiti  Amasye.