Novosti

08/05/2013

U INK gostuje predstava "Pir malograđana"

U Istarskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu Pula u četvrtak, 09. svibnja 2013. godine gostuje Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku sa predstavom "Pir malograđana" autora Bertolta Brechta s početkom u 20.30 sati.

Redatelj predstave je Dražen Ferenčina, a u predstavi igraju Oriana Kunčić, Žarko Potočnjak, Franka Klarić, Janko Popović-Volarić, Antonio Fanić, Vinko Štefanac, Helena Minić, Mirna Medaković, Robert Ugrina.

Njemački dramatičar i redatelj Bertolt Brecht jednako je poznat po svojim teorijskim promišljanjima kazališta kao i po dramama koje je napisao. Dok mu danas mnogi prigovaraju da je zapravo kao autor "˜iskoristio"™ rad kolektiva, potpisavši i izdavši brojne tekstove pod svojim imenom, nitko mu ne osporava mjesto među najznačajnijim i najutjecajnijim kazališnim misliocima dvadesetog stoljeća.

Pir malograđana pripada prvim dramama kojima se Brecht predstavio javnosti. Napisana neposredno nakon završetka I. svjetskog rata, drama je obračun s ponovnim uspostavljanjem konzervativnih građanskih vrijednosti, lažnog morala i licemjerja.

Ova jednočinka odvija se u kući svatova, a svi gosti, likovi koji nose imena svojih funkcija (Nevjesta, Mladoženja, Mladoženjina majka"¦), upravo su se okupili oko svečane večere. Oko stola se vodi nekoliko nepovezanih razgovora, koji se povremeno koncentriraju oko zajedničke točke.