Novosti

08/05/2013

Održan okrugli stol na temu "Učinkovita borba protiv diskriminacije"

Okrugli stol na temu "Učinkovita borba protiv diskriminacije na regionalnoj i lokalnoj razini kroz prisutnost pučkog pravobranitelja" u sklopu projekta "Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije", održan je danas u prostorijama Komunalne palače.

Cilj ovog okruglog stola je unaprijediti postojeći sustav za zaštitu od diskriminacije kroz konzultacije Ureda pučke pravobraniteljice s regionalnim i lokalnim institucijama o pojavama diskriminacije i iskustvima u radu na samom suzbijanju iste. Okrugli stol organizirao je Ured pučke pravobraniteljice, kao jednu od posljednjih aktivnosti projekta IPA TAIB 2009, a koji se provodi od studenog 2011. godine u suradnji s twinning partnerom, austrijskim institutom za ljudska prava Ludwig Boltzmann. Projekt je financiran od strane EU-a.

Zamjenik gradonačelnika, Fabrizio Radin je u svojem govoru istaknuo da je Pula sinonim za toleranciju, mir i suživot etničkih različitosti. Kazao je kako na području Pule djeluje devet nacionalnih manjina te da je njihova suradnja s Gradom na zavidnoj razini. Usprkos svemu tome građani se i dalje susreću sa raznim vrstama diskriminacije na radnom mjestu, u obitelji i slično i zato je bitno da se zajedničkim snagama borimo protiv iste.

Na okruglom stolu svoja izlaganja održali su i zamjenik pučke pravobraniteljice, Dejan Palić na temu "Rad Ureda pučke pravobraniteljice na suzbijanju diskriminacije", zatim Katrin Wladash, pravna i socio-ekonomska stručnjakinja Ludwig Bolztmann instituta na temu "Suradnja s organizacijama civilnog društva" i Constanze Pritz-Blazek, pravobraniteljica za jednako postupanje neovisno o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti ili uvjerenju, dobi ili spolnoj orijentaciji u zapošljavanju i zanimanjima sa temom "Regionalna prisutnost tijela nadležnih za suzbijanje diskriminacije u EU".

Palić je kazao kako ključnu ulogu u suzbijanju diskriminacije imaju nevladine organizacije, sindikati i predstavnici nacionalnih manjina. Upravo navedene skupine trebaju usko surađivati sa Uredom pučke pravobraniteljice i kroz brojne edukativne projektne aktivnosti informirati širu javnost kako bi se podigla razina zaštite od diskriminacije u Republici Hrvtaskoj. Također je istaknuo da se za vrijeme ovog skupa u susjednoj prostoriji organiziralo prikupljanje pritužbi čime se želi potaknuti građane da prijave diskriminaciju što je ujedno i svrha ovog okruglog stola.