Novosti

09/05/2013

Položeni vijenci povodom Dana pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je danas u Puli tradicionalnim polaganjem vijenaca u Titovom parku na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre. Vijence su položili predstavnici delegacija antifašističkih boraca i antifašista gradova Istarske županije, predstavnici Grada Pule i Istarske županije te ostali državnici.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasio je kako je Dan pobjede nad fašizmom ujedno proglašen i Danom Europe, te kako temelji suvremene Europe leže upravo na antifašizmu. "Mi u Puli živimo antifašizam, njegujemo vrijednosti mira i slobode", dodao je Miletić, koji je iskoristio preuređen Titov park kao najbolji primjer izvrsne suradnje Udruga i Grada. Svoj govor Miletić je završio zatraživši minutu šutnje za sve koji su dali život za slobodu Hrvatske.

Predsjednik udruge antifašista Livio Blašković naglasio je da Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre govori o našoj povijesti i služi kao opomena ljudskoj savjesti, te da je simbol pobjede pravde nad nepravdom. Kako se povijest ne bi zaboravila, Blašković se ukratko prisjetio velike tragedije koja se desila za vrijeme trajanja drugog svjetskog rata.