Novosti

14/05/2013

Otvorenje izložbe "Histri u Istri"

"Istra vjerojatno povijesno nije vezana za Histre, ali njezino ime svakako jest, stoga ovdje možete vidjeti pripreme za izložbu o životu starih Histra", rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog Muzeja Istre na tiskovnoj konferenciji 13. svibnja u Puli, u Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca.

Tom je prilikom, naime, za 16. svibanj najavljena izložba Histri u Istri, posvećena tom narodu čije ime Istra i danas nosi, a koja se postavlja upravo u najmodernijoj pulskoj galeriji, Sveta Srca.

"Izložba je svojevrsna promocija Histra, a želja nam je njome prikazati dio svakodnevnog života toga naroda koji je živio prije 2000 godina te o Histrima educirati lokalno stanovništvo. A kako bi Histre prezentirali i turistima, izložba će uz hrvatski, biti i na talijanskom i engleskom jeziku", najavio je Komšo.

"Izložbu će pratiti i stručni katalog, ali ona će, osim što je edukativna, biti i zabavna", rekao je Komšo. Tako je Dario Marušić napravio rekonstrukciju glazbe i instrumenta toga doba, učenici Strukovne škole izradili su nošnje, brod i kuće toga doba, a kako bi izložba bila vidljivija, pratiti će je i web stranica.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitao je organizatorima na ovom vrhunskom kulturnom događaju napomenuvši kako su Sveta Srca dala novi kulturni štih gradu. "Da bi znao cijeniti druge, moraš prvo upoznati sebe", rekao je Miletić stoga smatra kako je izložba o Histrima itekako značajna.

"Velik je to iskorak kulturnih institucija, ovom ćemo izložbom dobiti bogatiju ponudu za turiste i novi turistički proizvod Pule", izjavio je Miletić i naglasio značaj turizma za grad.

Upravo zbog toga izložbu je podržala i Turistička zajednica Pula na čelu s direktoricom Sanjom Cinkopan Korotaj koja je rekla kako su Sveta Srca postala "light motiv" grada. "Ponosni smo na ovaj idealan i reprezentativan prostor te ćemo pomoći Arheološkom muzeju Istre da promovira izložbu kako bi publika vidjela kako je nekada bilo na ovim prostorima", rekla je Sanja Cinkopan Korotaj.

"Od kad smo našli nekropolu u Bermu, puno ljudi je radilo na tome i sada želimo izaći prema vani da se vidi kakvo je stanje brojnih nalaza", rekla je Kristina Mihovilić, voditeljica prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre i autorica koncepcije izložbe.

Kako je pojasnila, prva pojava Histra vjerojatno su grobni nalazi, a izložba će prikazati i razvoj kulture, njihov nakit, nošnju, obuću, život u kući i bankete koji su obilježavali elitni sloj društva.

"Za konzumaciju vina koristila se kamena plastika iz Nezakcija, što je jedinstvena pojava iz perioda od 6. do 8. stoljeća prije Krista i izložiti će se u Svetim Srcima", rekla je i dodala kako će se, pored ostalog, na izložbi ispisati rijetka Histarska imena koja su sačuvana.

Autor oblikovanja postava je Noel Mirković koji je rekao kako je imao zahtjevan posao, posebno zbog kratkoga roka. "Interijer smo postavili po pravilima struke, no za vrijeme trajanja izložbe održavati će se i događanja oko nje, stoga ćemo u iduća četiri mjeseca koliko traje izložba imati jednu razigranu priču", rekao je Mirković koji se trudio naglasiti sve ono što je vrijedno u ovoj izložbi.

Izložba Histri u Istri traje do 15. rujna ove godine, a pratiti će je i suveniri te replike naušnica toga doba koje će se moći kupiti. Izložba će biti napravljena na znanstveno-popularni način, uz korištenje brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala - 3D rekonstrukcije, videovodiči, wi-fi free zona...

U potporu projekta su se do sada uključili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.