Novosti

15/05/2013

Istarska županija i Grad Pula pulskom Sveučilištu donirali 45 novih računala

Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od danas je bogatiji za 45 novih računala. Riječ je o donaciji Istarske županije i Grada Pule Sveučilištu čime je informatički u potpunosti opremljena jedna sveučilišna dvorana.

Povodom donacije, Sveučilište su danas posjetili gradonačelnik Pule Boris Miletić i pročelnik ureda župana Miodrag Čerina. I Županija i Grad Pula u donaciji su sudjelovali s po 50.000 kuna, tako da ukupna vrijednost informatičke opreme iznosi ukupno 100.000 kuna.

"Ovo je ulaganje u budućnost, znanost i u mlade ljude", rekao je pročelnik ureda župana Miodrag Čerina dodajući da će Županija kao i do sada nastaviti kontinuirano pratiti programe rada Sveučilišta, uz nastojanje da se ovakve konkretne donacije događaju što češće.

Da je riječ o kontinuitetu pomaganja Sveučilišta složio se i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je naglasio kako se strategija razvoja Grada Pule temelji na razvoju znanja, a da je ova donacija još jedan doprinos kvaliteti studiranja i minimum opreme koji studenti trebaju imati. "Kad sam kao student ovog Sveučilišta slušao informatiku, rabili smo samo papire, tek smo kasnije dobili prva računala i polako krenuli naprijed. Danas nam je Sveučilište jako bitno i od njega u budućnosti očekujemo jako puno", izjavio je Miletić.

Profesor informatike, prof.dr.sc. Jusuf Šehanović je također izrazio zadovoljstvo donacijom, podsjetio na dosad učinjeno i ujedno najavio daljnje planove u razvoju informatičkog odjela Sveučilišta. "Kad smo otvorili informatički studij, dobili smo dva kabineta, od tada je Sveučilište jako puno napravilo i postiglo cilj, a to je povećan broj školovanih studenata odjela, dok smo s dodatnim sredstvima otvorili jedno radno mjesto informatičara, te uskoro planiramo zaposliti još jednu osobu. U planu je i informatički inkubator koji bi surađivao s inkubatorom IDA-e, a nama važan projekt je i "e-knjižnica" koja će studentima omogućiti besplatno pretraživanje literature u bilo koje doba", kazao je Šehanović.

Da je informatička oprema potrebna i drugim studijskim odjelima, rekao je voditelj Odsjeka za informatiku pri OET-u, prof.dr.sc. Valter Boljunčić, koji je ujedno naglasio kako Sveučilište definitivno treba krenuti u smjeru tehnološkog razvoja, dok je rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Robert Matijašić kazao kako je za današnje ustrojstvo Sveučilišta u prvom redu zaslužna Županija koja zajedno s Gradom prati njegov napredak.