Novosti

16/05/2013

Pula ovoga vikenda domaćin završnice sveučilišnih sportskih igara

Velika završnica sveučilišnih sportskih igara održat će se od 16. do 19. svibnja u Puli, a na njima će sudjelovati ekipe sa sedam hrvatskih sveučilišta i tri veleučilišta. Program manifestacije danas je predstavljen u Domu sportova Mate Parlov.

Prema riječima Tonija Gamulina iz Hrvatskog akademskog sportskog saveza, UNISPORT FINALS, koji će se sljedećih godina održavati upravo u Puli, vrhunac je sezone u hrvatskom studentskom sportu budući da okuplja najbolje ekipe u sedam najpopularnijih i najmasovnijih sportova. "Ovo je najmasovniji i najzabavniji organizirani sustav sporta u Hrvatskoj, dostupan svim studentima hrvatskih visokoškolskih ustanova. Drago nam je što će se u godinama koje dolaze ovo natjecanje organizirati upravo u Puli", kazao je Gamulin.

Hrvatski akademski sportski savez krovna je organizacija studentskog sporta u Hrvatskoj i članica je European University Sports Association, vrhovne organizacije sveučilišnog sporta u Europi, a od ove akademske godine sve studentske sportsko - rekreativne manifestacije na području Republike Hrvatske imaju unificirani naziv UNISPORT.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, zaželjevši svim sudionicima ugodan boravak u Puli, podsjetio je kako je samo u proteklih nekoliko godina značajno podignuta razina kvalitete sporta u Puli. "Izgrađena je nova trodijelna dvorana na Velom Vrhu, sportska dvorana talijanske škole, kao i novi stadion "Aldo Drosina". Sve to govori u prilog činjenici da u Puli želimo razvijati sport i veoma mi je drago što je naš trud prepoznat i što možemo biti domaćin ove manifestacije", istaknuo je Miletić.

Ravnatelj JU Pulasport Mario Peruško zahvalio je organizatorima i svim uključenima u organizaciju ove sportske manifestacije, zaželjevši svima puno uspjeha, a studentica i sportašica Tea Vitasović kazala je kako će pulsko Sveučilište nastupati u odbojci i odbojci na pijesku.

U ekipnim sportovima na ovo završno natjecanje, koje predstavlja službeno studentsko prvenstvo Hrvatske, plasirala su se četiri najbolja hrvatska visoka učilišta, dok u odbojci na pijesku, streetballu i šahu na završnici nastupa veći broj ekipa. Najzanimljivije okršaje pružit će finalne utakmice futsala, koje se igraju u dvorani Doma sportova u subotu 18. svibnja te košarke koja se igra u dvorani sportskog centra Mirna. Atraktivna je i odbojka na pijesku, koja će na Verudeli u petak i subotu privući velik broj ljubitelja ovog sporta. Najbolji rukometaši i rukometašice će u ova dva natjecateljska dana golove zabijati u dvorani Veli Vrh, a talijanska škola bit će mjesto odličnih odbojkaških okršaja između najboljih odbojkašica hrvatskih sveučilišta. Na Forumu će se pak, u subotu od 13 do 18 sati natjecati najbolji street-basketaši i street-basketašice. Uz ove sve momčadske i loptačke sportove, natjecanje u šahu održat će se u Domu sportova u petak od 10 sati.

Kao trajni pečat studenti sportaši će na zidu dvorane Mirna prije košarkaškog finala, koje je na rasporedu u subotu u 16 sati, ocrtati grafit koji svojim motivom objedinjuje UNISPORT i grad Pulu. Službeno otvaranje manifestacije UNISPORT FINALS održat će se na Trgu Forum u petak 17. svibnja u 19,00 sati uz prigodni program.