Novosti

17/05/2013

Predstavljena "Zaboravljena Istra"

Predstavljanje knjige istarske toponimije "Zaboravljena Istra", održano je jučer u Komunalnoj palači. Knjiga je nastala vođena mišlju autora da se imena istarskih topografskih objekata trebaju sačuvati od zaborava. Imena prikupljena u ovoj knjizi baština su i materijalne i duhovne kulture Istre, i u tome je važnost i značaj izdavanja ove knjige za budućnost. Knjiga je svojim metodološkim pristupom novum, prvo djelo ove vrste u kulturnoj povijesti istarske geografske regije.

Autor Srđa Orbanić upozorava na iščezavanje mnogih zemljopisnih i rudinskih imena te na potrebu njihova zapisivanja, ukazuje na slojevitost hrvatske toponimije u Istri te definira toponime, mikrotoponime i toponimiju kao sustav. Jezikoslovac Petar Šimunović je s pravom istaknuo da zemljopisna imena pripadaju hrvatskim najugroženijim spomenicima. Knjiga se bavi istarskim toponimima i mikrotoponimima na području od Kastva (Liburnije) preko masiva Učke - Umag do rta Premanture.

"Zabrinjavajuća je činjenica da se izvorni jezik i izvorna imena u Istri gube zbog njezine postupne urbanizacije i depopulacije ruralnih prostora. Uskoro nećemo imati koga pitati kako se što zvalo", istaknuo je urednik Elmo Cvek.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako mu je kroz ovu kvalitetnu suradnju želja i cilj napraviti sabranu kulturnu baštinu Istre te kako nam je dužnost i obveza omogućiti svoj djeci osnovnih i srednjih škola da uče o svom zavičaju.

"Ova knjiga sadrži neprocijenjenu vrijednost, kratku analizu i pregled o povijesti Istre koja je u ovoj knjizi zabilježena na jedan osebujan način" u svojem govoru je istaknuo Istarski župan Ivan Jakovčić te nadodao da su nazivi i imena potvrđuju naš identitet, identitet Istre.

Akademik Josip Bratulić istaknuo je kako je Istra u povijesti bila nastanjivana raznim narodima, te je bila suočena s raznim pošastima i ratovima, te se zatim vršilo doseljavanje na opustošena naselja ljudi s novim prezimenima. Bratulić je pojasnio kako se toponimi, imena mjesta i rudina ne mijenjaju ni u ovakvim slučajevima te kako su imena gradova i nekih mjesta uspjela sačuvati svoju izvornost. Zato je popis naselja, gradova i sela dragocjeno svjedočanstvo o identitetu Istre kroz stoljeća. "To je prava osobna karta Istre" kazao je Bratulić.

Organizatori su Grad Pula i nakladnik Histria Croatica.