Novosti

20/05/2013

U Svetim Srcima obilježen Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja

Protekle je subote u Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli prigodnim programom obilježen Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja.

Program je održan u večernjim satima, a tijekom cijeloga dana posjetitelji su mogli besplatno razgledati novu izložbu Histri u Istri. Vrata Svetih Srca bila su otvorena od 9 do 2 sata iza ponoći. Tijekom dana izložbu je pogledalo više od 700 posjetitelja.

U večernjim satima osim u izložbi posjetitelji su mogli uživati u nastupu Darija Marušića koji je napravio replike histarskih glazbala. Naime, u 23 sata započela je prezentacija glazbe koju je glazbenik replicirao, kako je rekao, "onako kako su možda svirali davni Histri". Replike histarskih instrumenata mogu se vidjeti i na izložbi. Oni koji su se zatekli u Svetim Srcima imali su priliku pogledati dramski prikaz koji je nastao pod režijom Petre B. Blašković. Naime, u sklopu projekta i izložbe Histri u Istri nastala je ideja oživljavanja scena iz djela "Epulon kralj histarski".

Prikaz su odglumili članovi glumačke skupine Istra Inspirita, u kojemu se dočaravaju scene i doživljaji Histra za vrijeme završne bitke s Rimljanima. Ljubav prema domovini, ponos, srčanost, hrabrost, emocije su prožete u ovom kratkom ali izrazito snažnom prikazu. Uz glazbenu podlogu iz radionice Marušića, a na plesnu koreografiju Andree Gotovine, mladi glumci oživjeli su glasove Histra.

Originalno književno djelo Antonija Constantina Albertinija, nastalo je davne 1827. godine u Veneciji, a utemeljeno je na utvrđenim povijesnim činjenicama. Početak dramskog prikaza bio je točno u ponoć.

Nakon prigodnog programa, posjetitelji su i dalje dolazili i obilazili izložbu. Vrata Muzejsko - galerijskog prostora bila su otvorena sve do 2 sata iza ponoći.

Histri u Istri je izložba koja će biti otvorena do 15. rujna, a tijekom koje će biti upriličene još brojne aktivnosti i događaji ne bi li se Histri maksimalno približili stanovnicima Istre ali i brojnim turistima koje Istra uskoro očekuje.