Novosti

21/05/2013

U Puli održano finale Unisporta

Proteklog je vikenda Pula bila domaćin Unisport finala - završnice Sveučilišnog prvenstva studenata Hrvatske na kojemu je sudjelovalo više od 500 studenata sa sedam hrvatskih sveučilišta i tri veleučilišta. Hrvatski akademski sportski savez krovna je organizacija studentskog sporta u Hrvatskoj i članica je European University Sports Association, vrhovne organizacije sveučilišnog sporta u Europi, a od ove akademske godine sve studentske sportsko - rekreativne manifestacije na području Republike Hrvatske imaju unificirani naziv UNISPORT.

Studenti su tijekom dva dana natjecanja snage odmjerili u sedam sportskih disciplina: futsalu, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, košarci 3vs.3 (streetball) te u šahu, a zanimljivi sportski okršaji održani su sportskom centru Mirna, odbojkaškom igralištu na Verudeli, u dvorani škole Veli Vrh i talijanske škole te u Domu sportova Mate Parlov. Zahvaljujući odličnoj organizaciji, dobro raspoloženim studentima i izvrsnim domaćinima, Pula je još jednom opravdala očekivanja i već za iduću godinu organizatori najavljuju veći broj studenata i dodatnih sadržaja.

To potvrđuje i predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja koji za Pulu ima samo riječi hvale. "Iskustva organizacije koju smo vidjeli u Puli bit će zasigurno ogledni primjer za organizaciju Univerzijade 2016. godine za koju se nadamo da će Hrvatska izboriti kadidaturu".

Otvaranje manifestacije održano je u samom centru grada, na Trgu Forumu, na kojemu je organizirana i prigodna zabava. Osim što se Pula pokazala kao iznimno dobar domaćin, pulski su studenti ostvarili zapažen uspjeh i na sportskim terenima. Naime, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastupilo je u konkurenciji odbojke i odbojke na pijesku na kojima su studentice briljirale i osvojile dvije zlatne medalje.

Odbojkaška ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastupila je u sastavu: Tea Vitasović (cap), Vanja Radolović, Marija Slavulj, Jelena Grujić, Emina Zahirović, Tea Sanković, Tihana Celija, Matea Gortan, Andrea Glavaš, Sara Terlević, Lena Radunić, Nataša Čuić i Sanja Tkalčec, a u finalu s druge strane mreže našle su se studentice Sveučilišta iz Rijeke .Puljanke su slavile rezultatom 3:0 i osvajanjem prvog mjesta po prvi su put postale Sveučilišne prvakinje Hrvatske čime su izborile plasman na Europsku Univerzijadu će se tijekom srpnja 2014. godine održati u Rotterdamu (Nizozemska). Da bi ova predivna priča bila još ljepša potrudile su se Tea Vitasović i Vanja Radolović koje su osvojile i prvo mjesto u odbojci na pijesku svladavši u finalu studentice splitskog Sveučilišta.

Na kraju, kao trajni pečat studenti sportaši su na zidu sportske dvorane Mirna ocrtali grafit koji svojim motivom objedinjuje UNISPORT i grad Pulu.

I ovom popularnom manifestacijom Grad Pula je ponovno potvrdio kako su mladi, znanje i sport važan dio vizije razvoja tritisućljetne Pule.