Novosti

24/05/2013

Posljedice rekordnih padalina sanirane u kratkom roku

Nakon što je danas tijekom jutarnjih sati došlo do nevremena praćenog jakom kišom koja je uzrokovala plavljenja javnih prometnih površina, svi raspoloživi djelatnici i mehanizacija Pula Herculanee promptno su upućeni na teren i sudjelovali su u nizu hitnih intervencija. Prema podacima Državnog hidrometerološkog zavoda u Puli je danas u samo nekoliko minuta 17 litara po četvornom metru kiše što je neuobičajeno puno za ovaj period godine, imajući pri tom u vidu da su dosad u Puli u svibnju palo 52 litre oborina po m2.

Djelatnici interventnih ekipa podizali su kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode. Obilna kiša stvarala je velike bujice koje su nosile velike nanose zemlje, lišća, šljunka u čije su čišćenje odmah po prestanku oborina uključilee i jedinice Čistoće. Sve su kritične točke sanirane u rekordnom roku, a djelatnici Herculanee i dalje aktivno djeluju na terenu diljem grada.

Jasno je da postojeći kanalizacijski sustav nije projektiran za ovakve ekstremne padaline koje padnu u vremenski vrlo kratkom roku te je toliku količinu vode nemoguće aposrbirati. Kako bi izbjegli ovakve i slične situacije u budućnosti Grad Pula i Pula Herculanea osim izgradnje obalnog kolektora kojim će se riješiti neugodni mirisi na Pulskoj rivi i očistiti zaljev, radi i na izgradnji oborinske kanalizacije što bi dugoročno trebalo dovesti do rješenja problema plavljenja pojedinih gradskih četvrti.