Novosti

03/06/2013

U INK gostuje predstava "Dimnjačar"

U Istarskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu Pula u četvrtak, 6. lipnja 2013. godine u 20.30 sati gostuje HNK u Varaždinu s predstavom "Dimnjačar" koja je u više od 20 godina, doživjela 1080 izvedbi. U predstavi igra Ljubomir KEREKEŠ koji potpisuje i adaptaciju teksta te režiju.

Dimnjačarske priče i dogodovštine ispričane jednostavnim jezikom jednostavnog čovjeka, gradirane bogatim lokalnim narodnim izričajem vrlo lako uspostavljaju komunikaciju s auditorijem. Tako i protagonist ove monodrame neprestance mami iz gledateljstva salve smijeha, ne dopuštajući mu da se bar na čas odmori. A specifičan i simpatičan prostački humor omogućuje mu i izravan odaziv, jer se dotiču eksplicitno i nekih lokalnih frustracija i osoba.

Zanimljivost ove predstave je u tome što izvedba varira u duljini, ovisno o raspoloženju publike i osobnoj procjeni glumca. Najkraća izvedba Dimnjačara trajala je dvije minute, a najduža sat i trideset i pet minuta. Kerekeš dodaje i da: "Postoji prilagodba u interpretaciji s raznim improvizacijama jer svako vrijeme, prije svega gledamo iz vladajuće strukture, za malog čovjeka nosi svoj križ. O tom malom čovjeku, kakav je uostalom i sam, progovara dimnjačar Štijef. Svi podjednako imamo pravo zaurlati ili uprti prstom, bez obzira vladali ili ne ili bili mali ili veliki."