Novosti

10/06/2013

Uskoro kreče 12. festivala Pula Superiorvm

Na današnjoj konferenciji za novinare u zavičajnoj knjižari Petit na kojoj su najavili 12. Festival Pula Superiorvm prisustvovali su direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, direktor festivala Ozren Grbavčić iz tvrtke Illustris d.o.o., organizatorica humanitarne modne revije Marijana Dabo Percan te domaćini knjižare Petit.

Na svečanom otvorenju manifestacije 13. lipnja prisutne će, uz Sanju Cinkopan Korotaj, pozdraviti gradonačelnik Pule Boris Miletić i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. A u četvrtak, 14. lipnja u 10.20 sati pozdrave najmlađima će uputiti pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić.

Kroz tri festivalska dana, od 13. do 15. Lipnja, na više povijesno značajnih lokacija (Forum, Portarata, Arena) u gradu Puli odvijat će se cjelodnevni programi koji će predočiti civilizaciju ovih krajeva s početka nove ere. Na Forumu i Portarati odvijat će se glazbeno-scenski program u kojem sudjeluje veliki broj izvođača: zbor Rondo Histriae, glumačka družina Go-Go Wrighters, ansambl Musigenae i Dramska skupina Istarskog narodnog kazališta. Najmlađe će zabavljati animatori iz udruge Birikina, dok će se u kinu Valli, kao dio dječjeg programa, otvoriti izložba radova i prigodan filmski program. U suorganizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Dani antike donose kostimiranu zabavu za djecu iz pulskih škola i vrtića u defileu kroz grad. Učenici Strukovna škola Pula u suradnji s Arheološkim muzejem Istre organizirat će antički hedonistički kutak u kojem će nutricionisti, krojači, kozmetičari i frizeri predstaviti svoja znanja iz struke, interdisciplinarno povezujući gradivo s povijesnim razdobljem i antičkim uzusima. Tehnička škola Pula s učenicima će prezentirati rimski geodetski mjerni instrument "gromu". Antička skupina Pazinskog kolegija klasične gimnazije donosi predstavu na latinskom jeziku "Dominus et servi". Čak 30 studenata s interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile na festivalu sudjeluju kao volonteri, a time će na neposredan način učiti kako idejno i programski povezati turizma i kulturu u Istarskoj županiji. Još bogatijem programu ove sezone doprinijet će modna agencija Tijara čija će se peta humanitarna modna revija "Svi smo mi jednaki" održati u sklopu festivala. Glavna atrakcija bit će impresivne borbe gladijatora u Areni koje će se održati 15. lipnja s početkom u 19.45 sati. Uz goste iz Mađarske - tradicionalni borilački klub Collegium Gladiatorium, po prvi će se put publici predstaviti pulska gladijatorska škola Spectacula Gladiatoria koju su s ciljem redovitih nastupa u Areni i proširenja turističke ponude grada osnovali Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule i Javna ustanova Pula sport. U Turističkoj zajednici Grada Pule otvara se izložba fotografija "Retroperspektiva pulskih fotografa" s temom festivala. Prikazati će najzanimljivije događaje, ljude, predstave, koncerte, atraktivne borbe, kostimografiju i ostale najkarakterističnije detalje s proteklih Dana antike. Fotografije izlažu Marina Puh, Snježana Bratanović, Manuel Angelini, Andreas Kancelar i Goran Šebelić.

Iza festivala antike u Puli stoji uspješnih jedanaest godina održavanja kroz koje je na jedinstven način uspio istaknuti kulturni i povijesni sadržaj grada, a i ove će ga godine obogatiti još širim kulturnim i zabavnim programom za lokalne stanovnike i turiste. Suradnja Grada Pule, Turističke zajednice Grada Pule, Arheološkog muzeja Istre i Illustrisa uspješno se nastavlja.