Novosti

13/06/2013

U Rojcu održano predavanje o pravima i položaju osoba s intelektualnim teškoćama

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, u Dnevnom boravku CGU Rojc jučer je organizirala predavanje o pravima i položaju osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj.

Predavanje predsjednice Udruge za samozastupanje Senade Halilčević, obuhvatilo je zanimljive teme poput samozastupanja i pokreta samozastupanja u svijetu, UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a bilo je i riječi o projektu "Širenje samozastupanja u Hrvatskoj".

Uslijedilo je potom predavanje o izradi lako razumljivih (easy to read) materijala te su predstavljeni europski projekti Pathways I i Pathways II. Osim toga, predstavljeni su i standardi za izradu lako razumljivog materijala prema smjernicama Inclusion Europe-a, brošure pisane u lako razumljivom obliku te treninzi edukatora za izradu lako razumljivog materijala.

U sklopu predavanja predstavljen je i projekt pod nazivom "Ostvarivanje prava glasa za osobe s intelektualnim teškoćama" kojeg provode Udruga GONG i Udruga za samozastupanje te je na kraju održana i radionica koja je na jednostavan i razumljiv način približila samozastupnicima pojmove prava glasa, izbora, izbornog procesa, referenduma, političke kampanje, aktivnog građanina te temeljnih tijela vlasti.