Novosti

14/06/2013

Započeli 12. Dani antike u Puli

Sinoć su na pulskom Forumu svečano otvoreni 12. Dani antike - Pula Superiorvm. Već ranije, u jutarnjim satima, u sklopu festivala otvorena je izložba dječjih radova u kinu Valli s antičkom tematikom, koju su posjetili mališani iz većeg broja gradskih dječjih vrtića.

U popodnevnim satima otvoren je antički sajam na kojem će obrtnici i trgovci i u predstojećim danima festivala izlagati originalne proizvode izrađene prema starim antičkim recepturama i nadahnute rimskim povijesnim razdobljem. Na Trgu Portarata u međuvremenu su prezentirani nezaobilazni antički zanati koji su u istom obliku i načinu izrade sačuvani do danas - od ručno pletenih košara do obrade keramike.

Pozdrav i govor otvorenja velikom broju domaćih i stranih posjetitelja uputili su slavni Herkul, Agripina i Cezar - u njihovim su se ulogama, usklađeni s povijesnim periodom antike, našli ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, ravnateljica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić.

Najveće je zanimanje privukao glazbeno-scenski program kojeg je otvorila Dramska skupina Istarskog narodnog kazališta s antičkim plesom. Nastavilo se u uzvišenom tonu, nastupom ansambla Dana antike - Musigenae te mješovitog zbora Rondo Histriae. Humor za kraj u kasnijim večernjim satima donijeli su članovi glumačke skupine Go-Go Wrighters u predstavi "ANTIKAzalište".

Augustov hram tokom programa čuvali su članovi pulske škole gladijatora Spectacula Gladiatoria, a publika je imala priliku pogledati i kratku prezentaciju njihovih vještina.