Novosti

14/06/2013

U Rojcu o zaštiti okoliša i održivog razvoja

Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge u sklopu nacionalne manifestacije Dani otvorenih vrata udruga u Puli organizirao je danas panel raspravu na temu "Civilno društvo, EU fondovi i održivi razvoj". Rasprava je održana u suradnji s lokalnim partnerom udrugom Zelena Istra u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Panel rasprava organizirana je s ciljem pružanja informacija o tome kako će se kroz EU fondove poticati zaštita okoliša, te na koji se način građani mogu uključiti u praćenje pridržavanja standarda EU na području održivog razvoja.

U sklopu panela govorilo se i o budućim modelima sufinanciranja EU projekta, te su predstavljeni nedavno započeti projekti koji se provode unutar darovnice IPA 2010 "Potpora organizacijama civilnoga društva u razvoju, provedbi, promicanju i praćenju provedbe politika održivog razvoja i zaštite okoliša''. U pitanju su tri projekta udruga Zelena Istra, DOOR i Zelena akcija, ukupne vrijednosti 3.669.398,98 kuna, sufinanciranih od strane EU i Ureda Vlade RH za udruge.

U sljedeće dvije godine kroz ove će se projekte razvijati novi modeli suradnje civilnog društva i lokalnih vlasti po pitanju održivog upravljanja prirodnim i javnim resursima, ali i metode senzibilizacije javnosti i uključivanja građana u procese odlučivanja vezane za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Također bilo je i riječi o načinima praćenja i poticanja provedbe Arhuške konvencije u Hrvatskoj od strane organizacija civilnog društva i građana.