Novosti

28/06/2013

Održana druga sjednica Gradskog vijeća Grada Pule

Druga sjednica Gradskog vijeća Grada Pule održana je jučer u Vijećnici pulske Komunalne palače. Prva točka dnevnog reda odnosila se na vijećnička pitanja pa je tako vijećnika Marka Martinčića (IDS-HNS-Zeleni) zanimala dinamika i rok završetka izgradnje kružnog toka u Šijani. Gradonačelnik Boris Miletić odgovorio je da kako s dinamikom radova nije zadovoljan, pogotovo jer se radovi odvijaju u jeku turističke sezone, naglasivši kako se ovdje ipak radi o velikoj investiciji u kapitalni objekt za koju se Grad dugo borio. Miletić je dodao kako radovi neće biti gotovi ni do 1. srpnja ovim tempom, te da još uvijek nije zaprimio nikakav službeni dopis za produljenjem roka izgradnje. "Država kao investitor jedina može utjecati na samu dinamiku radova, no vjerujem da će Hrvatske ceste uspjeti što skorije realizirati projekt i time riješiti dio prometne problematiku grada Pule" u svojem obraćanju kazao je Miletić, te nadodao kako još preostaje izgraditi četvero tračnu prometnicu i privremene kružne tokove zamijeniti pravima.

Jadranku Černjul (IDS-HNS-Zeleni) zanimale su informacije vezane za početak izgradnje nove Opće bolnice u Puli i koje su sve pripremne radnje učinjene, odnosno što još treba poduzeti. Miletić je ukratko pojasnio kako su grad Pula, Istarska županija i bolnica pripremili projekt i ishodovali svu potrebnu dokumentaciju, te osigurali prvih 300 milijuna kuna kredita. Prema riječima gradonačelnika nedostaje još samo jamstvo Republike Hrvatske za drugih 300 milijuna kuna za koje se nada da će vrlo skoro stići kako bi radovi što prije započe.

Vijećnik Ivan Lasić (SDP) osvrnuo se na stanje kupališta Valkane i Stoja, te je zatražio objašnjenje što će biti s izdanom koncesijom. Miletić je kazao kako nikako nije zadovoljan sa stanjem navedenih kupališta, te kako će se odluka o ukidanju koncesije zbog neispunjavanja uvjeta naći na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća. Nadodao je kako Grad očito treba mijenjati model kako bi se pronašlo adekvatnije rješenje. Osim navedenog vijećnik Lasić je sugerirao pročelniku za komunalni sustav i imovinu, Damiru Prhatu da još jednom preispita regulaciju prometa na križanju ceste Vitasovićeve, Labinske i Mutvoranske ulice, na što mu je Prhat odgovorio da te prometnice ne mogu zamijeniti glavne te da je jedino pravo rješenje završetak izgradnje kružnog toka.

Postavila su se pitanja poput vađenja arheološkog nalaza antičkog broda, koje je postavila vijećnica Gordana Peteršić (IDS-HNS-Zeleni), a na koje joj je dano objašnjenje kako će nakon potrebnih pripremnih radova samo vađenje trajati 30-ak dana, no da je nemoguće predvidjeti okončanje obzirom da nalazište nije istraženo. Vijećnica Ferenčić uputila je i upit o radovima na telefonskim i internetskim linijama T-HT-a u Anticovoj ulici. Prhat je objasnio kako bi se navedeni problem trebao riješiti unutar 10-tak dana, te kako se nada da će u budućnosti suradnja grada i T-HT-a biti dovedena na višu razinu.

Vijećnici su na jučerašnjoj sjednici, među ostalim točkama, usvojili izvještaje o poslovanju javnih ustanova za 2013. godinu. Svoj je vijećnički mandat, kako je rečeno, iz osobnih razloga u mirovanje stavila vijećnica Mirjana Galo (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske), na čije je mjesto sjeo njezin stranački kolega Dejan Janković, koji je danas ujedno i položio prisegu za obavljanje vijećničke dužnosti.