Novosti

25/07/2013

Dodatne mjere za podizanje čistoće grada

Zbog povećanog broja turista i građana u ljetnim mjesecima, Pula Herculanea uvest će dodatne mjere održavanja čistoće grada na zavidnoj razini.

- Zbog povećanog broja turista koji u večernjim satima stvaraju dodatnu količinu otpada, povećat ćemo intenzitet pražnjenja košarica za sitni otpad na čak šest puta dnevno u užem centru grada, točnije u ulicama Flanatička, Sergijevaca, Forum, Kandlerova i Giardini.

Na ovom su se području košarice dosad praznile četiri puta dnevno, što je ukupno iznosilo 360 pražnjenja po danu, a pražnjenje se odvijalo dvaput prije podne te dvaput u poslijepodnevnim i večernjim satima. Budući da smo ustanovili kako je najveći dio dodatnog otpada rezultat većeg broja građana i turista koji u večernjim satima borave u centru, uveli smo dva dodatna pražnjenja u večernjim i noćnim satima.

U ljetnim smo mjesecima, uz redovni program održavanja, već uveli dodatne mjere u programu pranja ulica i trgova te u programu pometanja i odvoza komunalnog otpada. Tako smo samo ove godine, u odnosu na prošlu godinu dvostruko povećali broj pražnjenja košarica.

Istovremeno želimo istaknuti da pravovremeno pražnjenje i urednost košarica ne ovisi samo o intenzitetu pražnjenja, nego i o kulturi onih koji iste koriste. Ovim putem apeliramo na građane da prestanu bacati kućni otpad u košarice namijenjene sitnom otpadu ili ga ostavljati pored košarica, budući da to nije adekvatno mjesto za odlaganje otpada kao i kartonska ambalaža mnogih trgovina u samom centru grada. Košarice nije moguće održavati urednima u ovakvim okolnostima, što dokazuju i primjeri drugih gradova koji su jednostavno uklonili takve košarice s frekventnih mjesta i za odlaganje sitnog smeća ostavili posude za otpad.   

U ljetnim mjesecima povećali smo i frekvenciju odvoza komunalnog otpada. U užem gradskom prstenu na pozicijama gdje su smještene posude za otpad u Flanatičkoj (kod županije), Dalmatinovoj, Ciscutijevoj (muzička škola), Anticovoj (Dom Hrv. branitelja), Danteov trg (kod pošte), Trg Sv. Tome, Stara tržnica (Forum), Kapitulinski trg (iza gradske vijećnice), te na Giardinima i u Istarskoj ulici posude se prazne svakodnevno najmanje jedanput, a na nekim mjestima i dva puta dnevno.

Zbog povećanog broja turista i rada velikog broja ugostiteljskih objekata u užem centru grada, Pula Herculanea povećat će intenzitet pražnjenja na najmanje dva puta, a na kritičnim lokacijama i tri puta dnevno, pogotovo pri kraju rada ugostiteljskih objekata kada se odlaže i najviše otpada. Podsjećamo da, prema odluci o komunalnom redu, svaki ugostiteljski objekt treba posjedovati vlastitu posudu i ne smije bacati otpad u posude namijenjene kućnom otpadu, zbog čega i dolazi do pretrpavanja posuda i neugodnih mirisa. Osim toga, na za to predviđenim mjestima u centru grada postavljeni su i zeleni otoci gdje se veliki broj kartonske ambalaže može izdvojiti i tako spriječiti zauzimanje volumena posuda namijenjenih isključivo kućnom komunalnom otpadu.

Nadamo se da usvajanjem novog zakona o gospodarenju otpadom i uvođenjem novog načina obračuna i prikupljanja otpada da slike pretrpanih posuda za otpad i košarica više nećemo morati gledati jer će svaka obiteljska kuća, višestambena zgrada i poslovni prostor imati vlastitu posudu, brinuti o njezinoj čistoći i plaćati račun sukladno količini otpada koji proizvedu.

Prije svega slika grada ovisi o kulturi nas građana samih i odnosu koji prema navedenoj problematici imamo, a ne o povećanju broja i intenziteta pražnjenja posuda.  -  priopćili su ih Herculanee.