Novosti

29/07/2013

Lindarski kaban u sklopu INKazališta na Kaštelu

U utorak 30. te u srijedu 31. srpnja 2013. godine u sklopu INKazalište na Kaštelu s početkom u 21.00 sat igra predstava iz produkcije Čakavske scene INK "Lindarski Kaban" autora Dragutina Lučića Luce, u režiji Jasminka Balenovića, izvodi se dvije večeri zaredom. U predstavi igraju Rade Radolović, Helena Minić i Teo Tiani.

"Lindarski kaban" je tekst nastao prema zgodi H. C. Andersena "Carevo nov ruho". Tu zgodu Dragutin Lučić Luce slobodno interpretira, uzevši iz nje samo algoritam zapleta koji koristi gotovo kao lajtmotiv - svi očekuju repliku "kralj je gol", ali i mokar-kao još jedna potvrda i posljedica nevjerovanja "sebi". U materijalnom svijetu Carevo novo ruho dobiva i materijalni (makar kratkotrajni) dokaz vlastitog (ne)postojanja. Poruke predstave ostaju tradicionalno iste - najviše vjeruj sebi, ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi, ne teži biti ono što nisi (najpametniji), pažljivo biraj prijatelje (ljude oko sebe).

Predstava je zamišljena kao kostimirani glazbeni igrokaz na pozornici. Igra na čakavskom dijalektu što joj daje posebnu i nesvakidašnju zvučnost i čini ju atraktivnijom.