Novosti

01/08/2013

Prvi mimohod hrvatskih branitelja u Puli

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas je u prostorijama Istarske županije u Puli predstavila prigodni program povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji se obilježava u ponedjeljak 5. kolovoza

Prema riječima predsjednika Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata Marijana Mužinića, uz tradicionalno polaganje vijenaca, ove će se po prv puta održati i mimohod svih hrvatskih branitelja, i to od parka Franje Josipa do Doma hrvatskih branitelja. "Obilježavanje tog važnog dana započet će u devet sati ujutro polaganjem vijenaca na gradskom groblju, a potom i na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa nakon čega će oko 400 branitelja iz cijele Istre mimohodom kroz grad stići do Doma hrvatskih branitelja gdje je predviđeno prigodno druženje", kazao je Mužinić, zahvališi Istarskoj županiji i Gradu Puli na svesrdnoj pomoći oko organizacije manifestacije.

Zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina izrazio je zadovoljstvo što se ove godine po prvi put organizira mimohod branitelja, za koji vjeruje da će postati tradicionalan događaj.

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u petak 2. kolovoza u 10,00 sati u Domu hrvatskih branitelja bit će otvorena izložba fotografija na temu: "Istra u Domovinskom ratu". Posjetitelji će moći razgledati dokumentiranu povijest Istrana u ratnom putu na 90 fotografija, a bit će organizirana i prodajna izložba slika autora hrvatskih branitelja čiji je prihod namijenjen upravo hrvatskim braniteljima.

Na inicijativu navijača Istre 1961, svim braniteljima bit će slobodan ulaz na utakmicu Istre i Lokomotive, a Demoni će zajedno sa braniteljima ujutro položiti vijence te se priključiti mimohodu. Dragovoljac Domovinskog rata i ratni vojni invalid Ivan Jagustin tog će dana istrčati mini maraton od Vodnjana do parka Franje Josipa te će se priključiti mimohodu, obznanili su organizatori.