Novosti

02/08/2013

Sva pulska gradska poduzeca u 2012. poslovala pozitivno

U pulskoj vijećnici sinoć je održana 3. sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj su, među ostalim, usvojena izvješća o poslovanju trgovačkih društava za 2012. godinu i to Kaštijuna, Plinare Pula, Castruma Pula 97, Luke Pula., Pula parkinga, Tržnice, Vodovoda Pula, Pula Herculanee, Monte Gira i Pulaprometa te je donesen zaključak o usvajanju Izvještaja o radu Pulskog centra za poduzetništvo za 2012. godinu, kao i Izvještaja o poslovanju Nogometnog kluba Istra 1961 š.d.d. Pula.

Sinoćnja sjednica započela je Vijećnička pitanja otvorio je vijećnik Viktor Lazarić (IDS-HNS-Zeleni) kojeg je zanimalo zbog čega je na rivi uveden jednosmjerni promet. Gradonačelnik Boris Miletić odgovorio je da bi u ovome trenutku, pored radova u drugim dijelovima grada i izgradnje kružnog toka u Šijani, grad teško funkcionirao sa zatvorenom rivom. "Otvaranje rive je tražio i Uljanik, a ubuduće trebaju građani odlučiti hoće li ovaj grad biti mediteranski, te da li će riva biti šetnica, odnosno da li će biti jednosmjerna ili dvosmjerna prometnica", kazao je Miletić i dodao da se jednim kozmetičkim potezom ne mogu riješiti svi problemi grada.

Peđa Grbin (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) upitao je gradonačelnika koliko je stajalo uklanjanje 200 metara duge dionice nedavno rekonstruirane zaobilaznice zbog izgradnje kružnog toka u Šijani, na što mu je Miletić odgovorio kako nije riječ o 200 metara dugoj dionici već kraćoj te kako je izgradnja spoja bila neophodna. "Hrvatske ceste već 20 godina nisu u Puli imale značajniju investiciju i drago mi je što je izgradnja rotora pred samim završetkom", kazao je Miletić.

Na upit vijećnika Marka Martinčića (IDS-HNS-Zeleni) zbog čega prilikom otvorenja 60. filmskog festivala u Puli nije intonirana istarska himna "Krasna zemljo", na što mu je zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin kazao kako je Festival pred nekoliko godina bio na vrlo niskim granama, a nakon sanacije cjelokupnog duga od strane Grada, krenul ose od nule. "Festival zaslužuje da bude malo više pulski i istarski i smatram da je opravdano postaviti to pitanje na festivalskom vijeću", kazao je Radin.

Vijećnika Alena Damijanića (IDS-HNS-Zeleni) je zanimalo kako će se urediti prostor unutar novog kružnog toka u Šijani te hoće li gradska uprava zapošljavati volontere radi rješavanja velikog broja zahtjeva za legalizaciju. "Riječ je o 17.500 m2 površine unutar kružnog toka", kazao je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić pojašnjavajući da će unutar kružnog toka biti postavljeni prepoznatljivi i uočljivi elementi, no da će plan uređenja biti na javnom natječaju, te da trenutna rješenja nisu zadovoljavajuća. "Što se pak legalizacije tiče Grad se može dobro organizirati. Do sada je riješeno oko 350 zahtjeva, a primljeno je šest stručnih osoba koje će raditi isključivo na predmetima vezano za legalizaciju", kazao je Škuflić.

Među ostalim, vijećnica Elena Vian (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) upitala je pročelnika Prhata kada se namjerava asfaltirati ulica Komunal na Busoleru, na što joj je pročelnik odgovorio kako će se ista uvrstiti u plan te da je potrebno najprije riješiti dokumentaciju i imovinsko pravne odnose.

Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o isključenju iz statusa javnog dobra u općoj upotrebi (zgrada Trg kralja Tomislava 1 i 2) ze Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja morske plaže na kupalištu Valkane u Puli.