Novosti

19/08/2013

Izvađen antički brod u Flaciusovoj ulici

Antički brod, pronađen u proljeće prilikom radova na izgradnji kanalizacijskog kolektora kod glavne pošte u Flaciusovoj ulici izvađen je danas, 19. kolovoza 2013. godine.Brod, koji datira iz razdoblja od 1. stoljeća prije Krista do 1. stoljeća poslije Krista,izvađen je u mogućim gabaritima od oko šest metara (srednji dio broda), iako je cijeli dug oko dvadeset metara. Naime, ostali dijelovi prostiru se ispod zgrade pošte i brodogradilište Uljanik i za sada ih je nemoguće izvaditi.Nakon opreznog polaganja na vozilo brod je prevezen u Uljanik na daljnju arheološku obradu.

- Dvije godine biti na desalinizaciji pa će se dvije godine u njega ubacivati otopina koje će konsolidirati brod da se ne raspadne kad se makne voda iz njegova okoliša - kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Dodaje kako su osim samog broda na nalazištu pronađeni razni predmeti i posude od keramike, drveni predmeti, špage i ostalo, odnosno građa koja se inače ne može naći na arheološkim istraživanjima. Svi objedinjeni nalazi čine važnost ovog pronalaska je će dati uvid u tradiciju pomorstva i brodogradnje na ovim prostorima a i otvara velike mogućnosti za prezentaciju kad se brod konzervira.

Po završetku rekonstrukcije broda, osim poučnog segmenta, može postati nezaobilazan dio turističke ponude.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je prisustvovao vađenju broda izrazio je zadovoljstvo što su arheološka istraživanja u nultoj fazi realizirana u predviđenom roku od 45 dana.

 - Vjerujem da ćemo sada moći ovaj dio prometnice zgotoviti i pustiti u promet kako bi se rasteretile gužve koje nastaju na rivi zbog zaobilaska pošte - kazao je gradonačelnik dodajući, možda i najznačajnije, da osim ovog istraživanja dovršetkom izgradnje zadnje dionice kolektora u Uljaniku pulski će se zaljev jednom zauvijek očistiti od fekalnih voda

- Vjerujem da ovaj cilj opravdava strpljenje koje su građani Pule pokazali i ja im se od srca zahvaljujem - poručio je Puležanima Boris Miletić.

Prije samog otvaranja prometnice predstoji završno polaganje kolektora, cijevi na području pronalaska broda. - Prespojen je kolektor Pragrande na kolektor u Anticovoj što znači da su sada osigurani svi uvjeti za nesmetani nastavak završnog djela dionice u Flaciusovoj ulici  - kazao je direktor Heruclanee Igor Stari.

Inače, istraživanje koštalo je milijun kuna.