Novosti

04/09/2013

119. brigada slavi 22. obljetnicu

Povodom nadolazeće proslave 22. obljetnice formiranja 119. brigade Hrvatske vojske danas je u prostorijama Istarske županije u Puli održana konferencija za novinare. Istarski župan Valter Flego ovom prigodom zahvalio se svim članovima 119. brigade i ostalim istarskim borcima na velikom doprinosu u Domovinskom ratu, dodavši kako se njihov angažman nikada neće zaboraviti. "Zaista sam ponosan i sretan što je Istra u Domovinskom ratu dala hrabre vojnike poput vas zahvaljujući kojima danas u Istri živimo u miru i toleranciji. Vi ste primjer ostalima kako valja razmišljati, djelovati i živjeti u miru", kazao je Flego.

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić istaknuo je iznimnu suradnju koju Grad i Županija njeguju s udrugama proizašlih iz Domovinskog rata dodavši kako će se ista zasigurno nastaviti i u godinama koje dolaze.

Prvi zapovjednik 119. brigade Branko Bošnjak podsjetio je kako je postrojba uspjela sačuvati mir u Istri u nesigurnim vremenima te kako je djelomično i njihova zasluga što se danas u Istri doista živi u suživotu i toleranciji. Zadnji zapovjednik postrojbe Roberto Fabris dodao je kako brigada za vrijeme, a i nakon rata nije imala niti jednu mrlju, svoj su zadatak obavili časno i pošteno te kako su se dostojanstveno ponašali i u najtežim trenucima rata.

O programu obilježavanja 22. obljetnice formiranja 119. brigade govorio je Marijan Mužinić iz Organizacijskog odbora pa je tako napomenuo kako će se u subotu 7. rujna u 10 sati održati polaganje vijenaca na središnjem križu pulskog groblja, a nakon toga i na Spomeniku poginulim braniteljima u parku cara Franje Josipa. Uslijedit će okupljanje bivših pripadnika brigade i uzvanika u prostorijama Kluba 119. brigade u Centru za branitelje.