Novosti

18/09/2013

Kako smo ušli u Europu - Slučaj sexa




Pulska premijera domaćeg dokumentarnog filma o kultnom noise bandu  

           

Domaći dokumentarac Kako smo ušli u Europu - slučaj SexAo kultnom noise bandu, nagrađen na ovogodišnjem DORF-u kao najbolji regionalni film, pulske redateljice Ines Pletikos premijerno će se prikazati u kino Valli u petak, 20. rujna 2013. godine u 19 sati. Ujedno biti će to prilika za druženje s ekipom filma.

 

O FILMU

 

Originalan naziv: Kako smo ušli u Europu - Slučaj SexA // Zemlja: Hrvatska // Redatelj: Ines Pletikos // Žanr: dokumentarni // Trajanje: 70' //Godina: 2012.



Dvadeset godina prije pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, neposredno uoči rata na području bivše Jugoslavije, u Amsterdam je stigla prva kolonija kulturnih emigranata iz Zagreba. U filmu rekonstruiramo životne priče članova kultne dark noise grupe SexA, koji u društvenim turbulencijama u postpolitičkom vremenu izazvanom padom Berlinskog zida i ratom u njihovoj domovini gube okvir u kojem su se formirali i prema kojem su se umjetnički odnosili. Njihova introspekcija o vlastitom (ne)snalaženju u novim uvjetima daje neprocjenjiv uvid o mogućnosti očuvanja vlastitog integriteta u poziciji vječitih autsajdera.

 

O REDATELJICI

 

Ines Pletikosrođena je u Puli 1963. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Laboratorio Cinema Televisivo u Rimu, pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J.M. Straubba.

Asistirala je na brojnim talijanskim setovima. Posljednjih dvadesetak godina živi u Hrvatskoj i bavi se uglavnom dokumentarnim filmom kao redateljica, autorica, urednica te producentica.

 

Film je na programu kina Valli  i 22. rujna 2013. godine


Cijena ulaznice: 10,00 kuna