Novosti

19/09/2013

Izgradnjom kanala Pragrande - Dolinka do sprječavanja plavljenja grada

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić danas su u Puli službeno otvorili radove na izgradnji kolektora površinskih voda područja Pragrande - Dolinka čijom će se realizacijom povećati efikasnost odvodnje za vrijeme intenzivnih padalina i plavljenja užeg centra grada.

Ovim kanalom, dugim 2,5 kilometara, spojit će se južna i sjeverna strana kanala Dolinka, a konačni efekt ovih zahvata trebao bi se iskazati kao sigurna evakuacija velikih voda iz dolina Pragrande i Dolinka te rasterećenje kanala Pragrande, čime bi se osigurala veća zaštita navedenih lokacija i samog centra Pule.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalivši se direktoru Hrvatskih voda na pokretanju ovog 36,2 milijuna kuna vrijednog i značajnog projekta, kazao je kako se i ovim projektom potvrđuje uspješna suradnja s Hrvatskim vodama te je vjerovanja kako će tako biti i ubuduće.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić istaknuo je kako se ovom investicijom završava jedan veliki projekt,a to je spajanje južnog i sjevernog djela kanala Dolinke. Govoreći pak o ostalim investicijama u Istri, Plišić je dodao kako su Hrvatske vode prošle godine investirale 200 milijuna kuna, dok su samo u ovoj godini investirali oko 170 milijuna. "Sustavno ulažemo i u sustave navodnjavanja, a svakako jedan od najznačajniji je onaj kod Valture, gdje se gradi akumulacija. Nakon toga, iduće godine, kreću radovi iz EU projekata u Poreču, Rovinju, Labinu i Puli", zaključio je Plišić.

Ukupna vrijednost radova iznosi 36.215.000,00 kuna, investitor su Hrvatske vode, a radovi su ugovoreni s tvrtkom Vodogradnja d.o.o. Rijeka s dvogodišnjim rokom izvršenja.